Zadnji komentari

Novac, moć, vlast

Pin It

Novac, moć, vlast - “sveto” trojstvo  vladara svijeta. U piramidalnom ustrojstvu, od baze do vrha piramide, svi glavni akteri  se mogu svesti na zajednički nazivnik imenom pohlepa.

Prema Bibliji, pohlepa se smatra jednim od sedam smrtnih grijeha koji je uvreda Boga i nanosi ogromne povrede bližnjima. Pohlepna osoba nije u stanju (ili ne želi) da obuzdati svoju požudu, te sve što joj se svidi želi odmah dobiti.

Društveni položaj pojedinca i pohlepa su razmjerni, što je dotični na višem društvenom položaju i više ima, njegova pohlepa je veća. Taj i takav više treba, želi i zahtijeva. Tome nema kraja sve dok  ne dođe do prijelomne točke, u kojoj počinje neminovni pad. To je zakon Prirode, pretočen u Društvo. Penjanja u nebo, u beskraj i beskonačnost, za smrtnika nema i ne može biti. Puno takvih primjera ima u povijesti, od pamtivijeka, uzduž meridijana i paralela. Svi se ti primjeri temelje na “svetom” trojstvu: novac, moć, vlast. Novcem se sve može.

Primarni cilj pohlepnika doći do goleme količine novca, uspeti se visoko po društvenoj i političkoj ljestvici kako bi imao moć, što implicira vlast, razmjernu moći, koju daje materijalno bogatstvo. Uspon na političkoj ljestvici nije nužan za bogatog pojedinca, da bi imao moć. Put prema vlasti vodi kroz druge političare, koji se umjesto bogataša penje po političkoj ljestvici, barem u početku i neko vrijeme, dok ne sazrije situacija da se mecena sam uključi u politiku, ako to želi. Vlast ima i bez toga, jer se ništa u politici ne može dogoditi bez njegova znanja i utjecaja. Domovinski rat je temelj  suverene, slobodne, neovisne i samostalne države Hrvatske, ali je i temelj za početak bogaćenja, mnogih velikih “domoljuba”  i Hrvatina. Oni su javno pomagali svojim obilnim raznim i različitim donacijama u  ratu, a ispod te javne velikodušnosti su se osobno enormno bogatili. U ratu i poraću su nastali i stasali mnogi naši bogataši.  To nije nikakvo čudo, ako se temelj našeg rasta i razvoja trebao bazirati, razvijati, rasti, opstojati i opstajati na 200 bogatih obitelji, kasti moćnih i nedodirljivih.  Taj projekt nije formalno, službeno provođen i suživio, ali se u dobroj mjeri realizirao, uz pomoć države i legalno bez nje. Htjeli mi to priznati ili ne te i takve obitelji vladaju danas Hrvatskom, pomoću svojih satelita u obliku trodijelne vlasti, na svim razinama.

Sve te predizborne i izborne kampanje, izbori i ostale rabote u ime demokracije su samo predstave u režiji podobnih koji su  trenutno na vlasti. Zna se unaprijed, tko će gdje biti izabran, koja mu je funkcija namijenjena, čemu i kome će služiti, doma i vani.

Potrošena je gomila novca. Došlo je do novih društvenih podjela, podgrijavanja starih i sijanja novi mržnji, uz bezbrojna nerealna obećavanja i obećanja, pojedinaca, političkih stranaka i svakojakih, uglavnom neprincipijelnih i neprirodnih  koalicija. 

Sve je to poznato. Novog ničega nema osim novog normalnog, što normalno nije. Ničeg novog niti ne bude. Kao i uvijek do sada glasati će se, uglavnom “protiv”, iako ima pojedinih kandidata, gdje bi bilo dobro glasati “za”.  Ti ljudi sami po sebi, svojem dosadašnjem radu i životu obećavaju, nešto novo i drugačije, u smislu “stati na šiju” korupciji, klijentelizmu i nepotizmu. Ta tri zla koja u stopu prate “sveto” trojstvo: novac, moć i vlast su najveća rak - rana, što izjeda naše društvo, tjera mlade, školovane, sposobne i poštene ljude, na iseljavanje i odlazak iz svoje Domovine, za koju su mnogi životi pali, prolijevala se krv, isplakane su milijarde suza, utrošene milijarde eura u rast i razvoj, kojega nema ili je u neprepoznatljivim tragovima, koji postaju prepoznatljivi kad vode do nekog pojedinca ili obitelji, koja se naglo obogatila, posebice u ratu i poraću, na  štetu svih nas.  Nerijetko ti i takvi se daju za uzor mladim naraštajima, kao sposobni i vješti gospodarstvenici, bankari, manageri, lobisti, političari,…

U ovih tridesetak godina svašta se događalo na našoj društvenoj, političkoj i gospodarskoj sceni. Mnogi su ni od čega stvorili svoje carstvo. Rat i poraće bili su idealna podloga za razne muljaže i mnoge muljatore, koji su se bogatili dok su drugi na prvoj crti bojišnice gubili život i ostavljali zdravlje. Ilegalna nabava oružja, šverc oružjem, vojnom opremom, raznim nabavama, dostavama, od hrane, preko cigareta, odjeće, obuće,... do streljiva šverc drogom, energentima, novcem, valutama,...pranje novca, bili su idealna prilika za bogaćenje, bez transparentnosti i ikakve kontrole, uz veliku zahvalnost za domoljubne pothvate.  Ti psi rata danas vidljivi i nevidljivi vladaju društvenom, političkom i gospodarskom scenom. Oni odlučuju koga ćemo mi gdje izabrati i tko će nas predstavljati doma i vani. Tako odabrani pijuni provode politiku svojeg mecene. Tako dugo dok su poslušni i dok ne prelaze zadane okvire ništa im se loše neće dogoditi. Uživati će plodove našeg rada i nama prodavati spinove, kako brinu o nama, o svojem hrvatskom narodu, o domovini i državi Hrvatsko, a njima je do Hrvatske stalo kao do lanjskog snijega. Odrađuju svoje zadaće, igraju svoje uloge i pune svoje bankovne račune.

Na kraju treba postaviti pitanje: Kakva smo mi to država u kojoj povampirena provincijalka, državna činovnica, u svojoj šaci drži nekoliko ministara, ravnatelja, direktora, visokih državnih dužnosnika i gospodarstvenika.

Čime je to ona i kako utjecala na sve njih, da je preko toga, uz njihovu pomoć sebi uprihodila veliku materijalnu korist.

Kako je sve njih uspjela uhvatiti u svoju mrežu, primitivne komunikacije i utilitarne rabote?

Gdje je to naučila? Očito je svoju provincijsku višegodišnju umreženu primitivnu rabotu uspjela vješto implementirati na visoku (državnu) razinu.

Za očekivati je kako su na toj razini drugačiji ljudi, obrazovaniji, sposobniji, koje resi građanski odgoj, gospodski, intelektualni i vjerski  štih, dostojanstvo, odgovornost, vjerodostojnost,  visoka razina komunikacije, civilizirano i kulturno ponašanje, pronicljivost, racionalnost, spoznaja o sebi, svojoj moći, kao i o suradnicima, njihovim osobnim potrebama, zahtjevima i očekivanjima.

Ne može jedna primitivna, pohlepna, samodopadna  osoba, kako god prodorna bila, vršiti pritisak na bilo kojeg ministra, a kamoli na njih desetak, u aktualnoj vladi, kako bi realizirala svoj naum, provodila bezakonje i sebi priskrbila korist, u bilo kojem vidu, na štetu svih nas. 

To je ona radila dugi niz godina, na razne načine i oblike. Pri tom nije prezala ni od čega i ni od koga, pa ni samog premijera. 

Ako je istina, ono što mnogi mediji pišu, u smislu, kako će njezine izjave i dokazi, dobrano prodrmati vladu, a možda čak i srušiti, onda ta vlada ništa drugo i ne zaslužuje.

Očito se svi mogu kupiti. Svatko ima svoju cijenu, što treba otkriti i ponuditi. Sramota, za tog pojedinca, za društvo i državu.

Od sada na ministru Mariću neće biti samo sjena Agrokora, već i sjena vjetroelektrana, gdje su mnogi omastili brk, neki više, neki manje, a mi bismo sve to platili u skupoj struji.

Mudro i pragmatično je to sve smislila kninska kraljica. Njena je moć i utjecaj, uz pritiske i ucjene skoro cijelu vladu uvukla u jednu prljavu, prizemnu, primitivnu rabotu, na nivou seoskog sajma, gdje se glasno pogađa za stoku sitnog i krupnog zuba, uz kotlovinu, odojke, janjce, hektolitre piva, svirku Cigana, plesanje kola, ijujuškanje, vrisak pevaljke  s nečijih koljena, razbijanje čaša i flaša,...što se preselilo u urede vlade, državnih firmi, salone, gradske kavane, skupe restorane, u Zagreb,  Opatiju, Dubrovnik, Veneciju, Beč,... Time  su još više uneredili svoj okoliš , skinuli pozlatu sa svojeg imagea i imena, unijeli novi dašak provincijalizma, primitivizma i seljačkog mentaliteta u svoje gradske, državne prostore i svoje okružje, uz dodatni jaki zadah korupcije, klijentelizma i nepotizma. 

Ankica Benček