Zadnji komentari

Europski parlament se bavi nebitnim temama i vodi “džihad protiv vladavine prava”

Pin It

RSF lists Viktor Orban as ′enemy of press freedom′ | News | DW | 05.07.2021

Mađarski premijer Viktor Orban ‘zaratio je’ s čelnicima EU, a danas je na sastanku predsjednika vlada Višegradske skupine rekao kako je sretan što Slovenija i Janez Janša predsjedaju EU. Pritom je nahvalio Janšu kao dobrog premijera, a ponovio je svoje kritike prema EU političarima koji ga ovih dana žestoko napadaju zbog navodno ‘homofobnog zakona’.

Orban je poručio kako imamo sreće što u ova teška vremena Slovenija predsjeda EU koja se prema Orbanu više ne dijeli na stare i nove članice nego na one države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontroliranim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Europi koje te procese kontroliraju i imaju stabilnost, nisku razinu duga i visoke najave rasta.

Janšina obaveza je da poveže te dvije kategorije države.

Dodao je i kako Janša zbog svog iskustva iz borbe protiv komunizma za razliku od zapadnih lidera ima pogled na povijesni horizont.

Zato je Janša, kad procjenjuje što su u EU bitna, a što marginalna pitanja, drukčiji od Europskog parlamenta, koji se po Orbanovim riječima ne koncentrira na prave i “realne” teme te tako gubi energiju na političke sporove koji su “protivni europskoj budućnosti”.

Prema Orbanu, Europski parlament se bavi nebitnim temama i vodi “džihad protiv vladavine prava”.

Izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima zemalja V4 – Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske – Orbanom, Andrejem Babišem, Eduardom Hegerom i Mateuszom Morawieckim. Rekao je kako su stavovi njihove skupine o oporavku Europe nakon pandemije covida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i širenju na Zapadni Balkan slične onim ciljevima koje je i Slovenija zacrtala za svoje predsjedanje EU.

Čelnici V4 najavljuju kako bi Europu mogli dočekati novi migracijski valovi nakon što američki vojnici u potpunosti napuste Afganistan, a dodaju kako ni situacija u subsaharskoj Africi nije dobra.

Poručuju i kako im nije jasno zašto Hrvatska već nije primljena u Schengen.

Poljski je šef vlade izrazio protivljenje centralizaciji Europske unije i založio se za koncept Europe sastavljene od suverenih i jakih samostalnih država koje međusobno što bolje surađuju.

7dnevno