Zadnji komentari

Ratko Despot, pukovnik HV i predsjednik udruge Hrvatskih pravoslavnih branitelja

Pin It

Na slici: Arhiepiskop Aleksandar (lijevo) i umirovljeni pukovnik HV Ratko Despot (desno), na komemoraciji u Panjanima 1. rujna 2021.

Pukovnik Ratko Despot najviše je rangirani Hrvat pravoslavac u HV u Domovinskom ratu. Ratko Despot rođen je 1955. u mjestu Bulić pored Benkovca.

Prilikom pokušaja atentata na predsjednika Tuđmana u travnju 1990. u Benkovcu, Ratko Despot je javno grupi četnika u policijskim odorama izjavio: „Dobit ću svoju hrvatsku državu i svoju Hrvatsku pravoslavnu crkvu”. To njegovo čvrsto stajalište i hrabro ratovanje u obrani hrvatske domovine doveli su do toga da ga je RSK osudila na smrt (u odsutnosti) i objavila nagradu za njegovu glavu.

Ratko Despot ratni put započeo je u pričuvnom sastavu policije, u obrani sela Bulić, a zatim je sudjelovao u obrani sela Stankovci koje Srbi nikad nisu osvojili. Bio je u 134. brigadi, nakon toga na Južnom bojištu. Kasnije je bio u 113. brigadi u kojoj je vodio ročnike za vrijeme njihovog prvog uvođenja u napadno djelovanje. Sudjelovao je u obrani Zemunika prema Škabrnji skupa sa HOS-ovcima iz IX. bojne HOS-a i njihovim zapovjednikom Markom Skejom. Šest mjeseci proveo je na jugu u TG-3, u zapovjedništvu s generalom Jankom Bobetkom, sudjelovao je u operacijama Maslenica i Oluja… I tako ukupno 2300 dana u ratu u borbenom sektoru.

Uživao je takvo povjerenje da na sastancima sa predsjednikom Tuđmanom nije morao svoje osobno naoružanje ostaviti ispred prostorije. Bio je osumnjičeni svjedok u Haagu gdje je svojim svjedočenjem na sudu raskrinkao lažna svjedočenja Gojanovića i Petrića, koje su bile temelj optužbe protiv gen. Gotovine za ratni zločin.[1]

Po završetku rata 10 godina je bio zapovjednik vojarne u Šibeniku gdje i danas živi. Stekao je čin pukovnika HV. Ratko Despot je počastni građanin grada Ravno na Popovom polju u Hercegovini.

U rujnu 2019. godine prijetili su mu abolirani četnici da će ga ubiti samo zato što je spomenuo da je Hrvat pravoslavne vjere, rekavši mu: „Likvidirat ćemo tebe i tvoju državu”[2]. Bilo je to baš u trenutku kad je Milorad Pupovac govorio o ugroženom Srbinu Petku kojeg su napali nogometni navijači i zamalo ga nisu ozljedili. Prijetnju je Despot prijavio policiji, dobio policijsku zaštitu i pokrenut je sudski postupak. Suđenje je pokrenuto u veljači 2021. i još traje.[3]

U Šibeniku smo kod Baldakinu u centru grada 7. studenog 2020. u organizaciji Ratka Despota održali panihidu za duše hrvatskih pravoslavaca poginulih za Hrvatsku u Domovinskom ratu. Kad sam u predhodnom razgovoru njega upitao što misli o osnivanju udruge koja bi okupljala hrvatske pravoslavce koji su branili svoju hrvatsku domovinu, on je čvrsto izjavio: „Oduvijek sam smatrao da ja moram osnovati takvu udrugu jer sam najviše rangirani pravoslavac u Hrvatskoj vojsci”.

Dobio je Ratko Despot svoju Hrvatsku, a ona će biti bliža punoj nezavisnosti kad prizna svoju Hrvatsku pravoslavnu crkvu, koja je paradigma hrvatske samostalnosti.

Kao i uvijek on je odlučan: „Dom imam ali kuću nemam. Crkva je moja kuća gdje se mogu moliti a ja kuću nemam.”

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar