Zadnji komentari

Podcijenjivači prosječne pameti

Pin It

MATIJA POSAVEC: 'Vlada nije dala dovoljnu potporu Međimurju kada je bilo  najpogođenija regija u Hrvatskoj' – NACIONAL.HR

Koliko god mi bili prosječni ili ispodprosječni čak, nismo  ničim zaslužili da se naša pamet podcjenjuje ispod svake prosječnosti i da nam se ova “spektakularna” uhićenja u Međimurju plasiraju kao  nešto veliko, značajno važno, primjereno i nužno potrebno. Kad se sad malo bolje sagledaju stvari oko toga svega i pročitaju sva obrazloženja, kao i priznaje župana Posavca na sve za što ga se terete, čovjek se zapita gdje to živimo.

Država koja je uzduž i poprijeko premrežena i preplavljena mitom i korupcijom, velikih razmjera, milijunskih otuđenja i šteta, našla je potrebno i shodno uhiti međimurskog dugogodišnjeg župana, koji je primio mito od 10.000 kn od čovjeka kojemu je ishodio produženje u nekom odboru za županijske ceste, kao i za dva zaposlenja  nekih tamo referentica, za koje je župan navodno tražio neke olakotne okolnosti. Kaj god! 

Još prije nego je gospodin Čačić to objasnio urbietorbi, shvatila sam da je tih 10.000 kn župan dobio za svoju kampanju u lokalnim izborima, gdje je bio  nezavisni kandidat.

A ona zaposlenja  ? Na prste jedne ruke mogu se izboriti oni koji nisu nekome pomagali ili tražili pomoć u bilo čemu, od odlaska u rodilište, upisa u vrtić, školu, fakultet, do zapošljavanja, eventualnih stipendija ili bilo koje druge vrste pogodovanja od nekoga i za nekoga, od onoga koga  su smatrali da to može napraviti.

To je nama kao Dobro jutro ili Dobar dan. Takav je naš mentalitet, pogotovo u manjim mjestima.  Nisu ni gradovi toga pošteđeni, pa niti metropola.

Sjetih se kako je onomad, pred dvadesetak godina tada aktualna ministrica prosvjete javno, glasno, kao da su na njihovim brdima zazvala pokojnog gradonačelnika Bandića, na Jelačić placu:

Mile, daj mi  sredi ono!

Ovih ću dana to rješavati, viknuo je gradonačelnik.

Koliko znam to ono bilo je zapošljavanje novog zagrebačkog “ministra” za školstvo, kojeg je nedavno s dugogodišnje funkcije smijenio naš novi gradonačelnik.

Možete samo zamisliti koliko takvih i sličnih poziva i intervencija, diljem Lijepe naše, ima svaki dan, na svim razinama.

Ne branim ja Matiju Posavca, ali to što je on učinio i zašto ga se hapsilo je smijurija. Tako se ponaša 90 % svih dužnosnika, naročito onih u vrhu i pri vrhu. Samo što se njih ne nagrađuje s 10.000 kuna, nego mnogo većim vrijednostima, u raznim i različitim oblicima i na razne načine.

Tjedan dana ljetovanja na jahti, za cijelu obitelj sigurno košta više od 10.000 kuna. Toliko je najmanje  vrijedan svaki dan, na jahti nekog bogataša.

Koliko koštaju druga ljetovanja i zimovanja, koje za nagrade dobivaju državni dužnosnici za razne usluge.

Da ne nabrajam. Svakome koji  razmišlja jednostavnom seljačkom logikom ovo je potpuno jasno. Moralo se tom relativno mladom sposobnom regionalnom političaru, nešto pronaći, čime  ga se trebalo kompromitirati. Opće jer poznato, kako je to perspektivan politički kadar, koji bi se razvio  u političara za najviše funkcije: premijera i predsjednika države. Nije mu se moglo ništa veće naći, pa ga “ulovili” u kokošarenju. Ciganska posla. A možda i jesu. Župan si nije mogao dozvoliti nered u županiji i Čakovcu, koji su stvarale pojedine romske zajednice. Trebalo mu je pokazati tko je gazda, tko je vlast i kako manjinci u koaliciji na vlasti nisu mačji kašalj.

Žalosno je i porazno za službe koje su navodno međimurskog župana pratile skoro godinu dana da su pronašle samo ove tri inkriminacije.

Onaj drugi slučaj zastupnika Kovača nije potrebno niti komentirati. To je osuđujuće i problematično, ali je čista glupost, koja pokazuje na što je spreman pojedinac da bi zaradio koji politički poen, u izbornoj kampanji. Ništa manje nije izmislio nego prijetnju smrću. Alarmirao je svekoliku javnost. Dobio je pratnju i veliku pompu, a ono ništa, samo velika sramota. Međutim, to je svjesno obmanjivanje javnost i za to bi trebalo odgovarati. Kad se uzme u obzir tko sve nas je obmanjivao, stostruko veći kapaciteti zatvora ih ne bi sve mogli primiti na smještaj. Obmanjuju nas svaki dan. Sve negativnosti pretvaraju u nešto pozitivno. Sve pozitivne stvari preuveličavaju. Rastu plaće, rastu mirovine, teče med i mlijeko, samo što mi to ne znamo cijeniti i ne vidimo.

Možda nešto i ne vidimo, ali znamo kad nam se laže i kad nas se pokušava obmanuti. Matija Posavec, međimurski župan nije lopov. Lopove puštate da mirno spavaju, a tom vrijednom, relativno mladom, sposobnom i uspješnom političaru, namećete stigmu lopovluka i srama.

Ok! Pogriješio je. Razmislite i recite tko u svom radu nije nikad pogriješio. Ne želim relativizirati stvari, situacije i pojave, ali nije isto ukrasti milijune ili za izbornu kampanju, u znak, potpore i recimo nekakve zahvalnosti dobiti 10.000 kuna. HDZ-ovci se za taj novac ne dižu s fotelje u kojoj sjede, kad im to netko donese u ured. Zapravo se toliko nitko njima ne bi niti usudio donijeti. Tu se radi o milijunskim iznosima. Nekima se nekada za požurnicu registracije firme donosilo 50.000 eura “za kavicu”. Sjetite se samo svih slučajeva u kojima su se nosile velike torbe i kutije od hrenovki, pune novaca. Sjetite se Janafa, brojača novca na šanku, mješovitog društva, društvene kreme koje se tamo smjenjivalo. Nego, gdje je taj novac završio? Pamti li itko ikoga tko je s torbom iz “kluba” izašao?  Naime, zna se tko je s torbom određenog dana u “klub” ušao.  Čija izborna kampanja je potpomognuta  tim novcem? To baš i nije teško zaključiti. Samozatajni partner, pri tome ima veliku ulogu.  Čovjek je naime, išao s placa pa je uz put svratio. Kaj god!

Da ne duljim i filozofiram. Gospodin bivši i po svemu sudeći i budući međimurski župan, Matija Posavec, nije glup, bedast, ispodprosječan, a kamoli debilan, iako je po Gospodinu Čačiću debilno bilo priznati 10.000 kuna, kao mito.

Zna gospodin Posavec zašto je to učinio. To će se vrlo brzo pozlatiti, što se njega tiče. Međimurci, nisu nikakvi poltroni i poslušnici. Ništa ni od koga nisu dobili. Ništa nikome neće ni dati, pogotovo ne svojeg župana, koji je dobio više preferencijalnih glasova od aktualnog premijera. Oni će svojega župana, koji je “ne malo dobrega” za njih napravil rehabilitirati.

Ovaj puta dobro isplanirana i uhodana metoda hapšenja, kao i sam tajming, nije i neće upaliti. Želite li  čistiti Međimurje i suditi njihovu županu, za nekakav kikiriki, najprije očistite svoje dvorište i sudite pravim kriminalcima iz svojih redova, teškim nekoliko stotina milijuna, koji su oštetili državu i sve nas.

Za njih se sigurno neće organizirati razne grupe potpore. Za njihova hapšenja dobiti ćete pljesak i potporu cijelog hrvatskog naroda, cijelog stanovništva, svih žitelja Lijepe naše, doma i vani.

Glavu gore župane Matija.

Ništa vam ne može stranačka mafija.

Ništa vam ne   smiju poznati mulci.

Vole  vas i poštuju  Međimurci.  (I ne samo oni!)

Ankica Benček