Zadnji komentari

Iz Udruge za zaštitu pacijenata upozorili: Tko će biti odgovoran ako se uskrati zdravstvena zaštita nekome kome je bila potrebna, a nije je dobio?

Pin It

Milijuni Izraelaca ostaju bez COVID potvrde | Politika | DW | 02.10.2021

Od ponedjeljka Covid potvrde neće biti obvezne samo za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, već i za dio pacijenata. Covid potvrde, koje će sadržavati informaciju o cijepljenju protiv Covida-19, potvrdu o preboljenju bolesti ili negativan test na korona virus, bit će tako obavezne za zdravstvene ustanove, firme koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi.

Covid potvrdu morat će imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, a to se odnosi i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Potvrde su potrebne za pacijente koji idu na dijagnostičko-terapijske zahvate kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Puno je izuzeća, kao i ustanova poput domova zdravlja, u kojima one ipak nisu obvezne. 

Iako ova odredba nije novost, odnosno bila je u upotrebi i ranije, glavne zamjerke uopće zdravstvenom sustavu bile su slabija dostupnost zdravstvene zaštite, odbijanje primanja pacijenata u ordinaciji primarne liječničke prakse, dulje liste čekanja, a mnogi su tijekom godine i pol, koliko smo "zarobljeni" u epidemiji, upozoravali na to da ćemo kao posljedicu imati kasnije dijagnosticirane bolesti, uključujući tumore, što bi za posljedicu moglo imati i lošije ishode u liječenju.

Kontaktirali smo Hrvatsku udrugu za prava pacijenata te ih pitali kako se epidemija utjecala na dostupnost javne zdravstvene zaštite, ali i na pacijente te što misle o najnovijoj odluci.

"Kada se govori o epidemiji općenito, ona je znatno utjecala na pacijente u ostavivši iza sebe bezbroj otkazanih dijagnostičkih i terapijskih procedura", poručila je Jasna Karačić iz Udruge.

Karačić: Liječnici nisu imali dovoljnu podršku zdravstvene politike

"To je dovelo do drastičnih posljedica u smislu komplikacija bolesti kod kroničnih bolesnika, kasno dijagnosticiranih karcinoma ili već kad su bili u stadiju s metastazama. Takva situacija je stvorila liste čekanja koje se više ne mogu nadoknaditi te su brojni pacijenti morali pomoć tražiti kod privatnih zdravstvenih ustanova koji su u pandemiji ostvarili i profit, a pacijenti nikad nisu bili u mogućnosti da im se trošak refundira", rekla je u razgovoru za portal Direktno Karačić.

Većina europskih bolnica je, kaže, odlučila da neće limitirati zdravstvenu zaštitu za konzultacije, što, upozorava, u Hrvatskoj nije bio slučaj.

 "Za takve postupke nije bilo opravdanja, što znači da je strah nadvladao zdravi razum, a liječnici nisu imali dovoljnu podršku zdravstvene politike", kazala je Karačić.

Nedostaju smjernice

Nova odluka Stožera, kaže, izazvala je brojne nedoumice među pacijentima jer ne znaju na koji način dobiti potvrdu ako nisu cijepljeni i tko će snositi troškove testiranja.

Dodaje da i nedostaju smjernice za ustanove za implementaciju te prakse i postupanje u slučajevima da pacijent nema potvrdu jer zdravstvena zaštita  se ne može odbiti nikome.

"Tko će biti odgovoran ako se uskrati zdravstvena zaštita nekome kome je bila potrebna, a nije je dobio? Treba unaprijed razmišljati o mogućim posljedicama", poručuje.

Potvrda ima svoje mjesto u području povećanja sigurnosti, slaže se naša sugovornica, međutim upozorava da su brojne opasnosti takve odluke za pacijente i "ne smije se dogoditi da svaka ustanova krene primjenjivati sama bez  jasnog protokola".

Podsjetimo, veliku prašinu podigla je i najava o uvođenju Covid potvrda za zdravstvene djelatnike, koje će se početi primjenjivati od 4. listopada, a sam je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da oni koji će doći na posao bez Covid potvrda, neće ni dobiti plaću.

Potreban nam je konsenzus

Naime, takvi zaposlenici ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, a ako se netko ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio Covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto. "Nažalost, pisat će mu se neopravdani izostanak što ujedno znači nedobivanje plaće za taj period", istaknuo je Beroš.

Međutim, Jasna Karačić smatra da se cijela priča s Covid potvrdama trebala uvesti na drugačiji način:

"Zaista je potrebno koordinirano raspravljati i donijeti konsenzus, a ne jednoglasno donijeti odluke koje se tiču pacijenata i zdravstvenih djelatnika, a ne pružaju dovoljan suport u ovim kriznim vremenima".

direktno.hr