Zadnji komentari

U Italiji snagu stupila odluka o obaveznom cijepljenju starijih od 50 godina

Pin It

Benito Mussolini | Biography, Definition, Facts, Rise, & Death | Britannica

U Italiji je u subotu stupilo na snagu obvezno cijepljenje Talijana starijih od 50 godina protiv korona virusa.

Oni koji se nisu cijepili mogu to još učiniti do kraja siječnja. 

Od 1. veljače će se sa 100 eura kažnjavati oni koji se nisu cijepili, primili drugu dozu ili 'booster' dozu unatoč prilici da to učine. 

Mjera će biti na snazi do 15. lipnja i primjenjivat će se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane.

Ta dobna skupina će od 15. veljače na poslu morati pokazati potvrdu cijepljenja ili preboljenja Covida-19, a bez te potvrde bit će prisiljeni raditi na daljinu. 

Zaposlenici ispod 50 godina mogu pokazati negativan test na korona virus. Onima koji budu kršili mjere prijete novčane kazne između 600 i 1500 eura. 

Uvođenje obveznog cijepljenja starijih građana izazvalo je podijeljene reakcije u zemlji. Mnogi iz vladajućih stranki pozdravili su tu mjeru, a premijer Mario Draghi tvrdi da je ona osmišljena kako bi zaštitila dobnu skupinu koja je izložena većem riziku od hospitalizacija nakon zaraze covidom-19. 

Beppe Grillo, osnivač Pokreta pet zvijezda, najveće talijanske parlamentarne skupine, rekao je da je vladina kontrola prizvala "orvelovske prizore" koji opterećuju ljudske umove. 

U subotnjem izdanju lista La Repubblica, predsjednik regije Ligurija Giovanni Toti, komentirao je da je mjerom trebalo obuhvatiti sve odrasle.

direktno.hr