Zadnji komentari

Hrvati, pripremite se za novi rast cijena

Pin It

Obrat u priči o osuđenom prosjaku: U džepu je imao 1850 kuna i još 10  tisuća eura na računu?

Cijena prirodnog plina na referentnom europskom plinskom tržištu, odnosno nizozemskom TTF-u u svega deset dana pala je za 60 posto. Naime, 21.prosinca prošle godine cijena plina iznosila je skoro 180 eura za megavatsat, što je deset puta više nego krajem prosinca pretprošle godine.

Ujedno se posljednjeg dana prošle godine cijena zaustavila na 70 eura, dok je početkom ove gove godine cijena plina iznosila oko 77 eura. Cijena je dakle drastično narasla, a potom i pala, a analitičari su uvjereni kako je netko u tim oscilacijama odlično zaradio, a netko značajno izgubio.

Kada je u pitanju Hrvatska, straha za količinu plina ne bi trebalo biti i to ponajprije zbog dugoročnih ugovora s izručiteljima, a onda i zbog LNG terminala na Krku gdje su u prosincu prošle godine dospjeva dva tankera ukalupnjenog plina koji je ispušten u mrežu. Unatoč tome, plin i električna energija trebali bi poskupjeti do kraja sezone grijanja, odnosno do početka travnja ove godine. Poznato je da cijenu plina za kućanstva u okviru javne usluge određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA u kojoj obećavaju da poskupljenja neće biti, no napominju kako oni za to mogu jamčiti samo do proljeća.

U kojoj bi mjeri plin uskoro mogao poskupjeti za sada nije definirano, no strahuje se da bi poskupljenje moglo biti i više nego osjetno pošto je cijena plina i na DUTCH TTF-u od početka prošle godine do danas porasla za četiri puta. Sredinom proljeća mogli bi dakle svjedočiti porastu cijena plina.

”Nezahvalno je reći što će se dogoditi sa cijenama plina za kućanstva u travnju, ali poskupljenje je neminovno, ukoliko do njega dođe to će se odraziti i na finalne cijene ostalih proizvoda”, smatra naš dobro upućeni sugovornik te napominje kako će to posebne probleme izazvati poduzetnicima koji imaju dugogodišnje ugovore za isporuku plina te već sada plaćaju veću cijenu. Očekuje se stoga da i u Vladi poduzmu određene korake kako bi se izborili s energetskim siromaštvom odnosno da će Vlada pomoći kućanstvima koja nisu u stanju podmirivati cijene energenata pa se kao jedna od ideja već sada sugeriraju vaučeri kao jedna od najboljih mogućih opcija.

Sve su to izazovi koji predstoje resornom ministru Tomislavu Ćoriću, koji je do unazad nekoliko tjedana muku mučio s rastom cijena goriva, što bi se kako tvrde upućeni također moglo kontinuirati u nadolazećem periodu.

Autor:Iva Međugorac/dnevno.hr