Zadnji komentari

Policija je budna

Pin It

Brzim privođenjem 72 godišnjaka u Zadru, koji je na facebooku napisao kako bi bilo dobro premijera dočekati s pokvarenim jajima, je pokazala da predano i odano vrši svoju dužnost, posebice zaštitu državnih dužnosnika.

Bilo bi dobro, bitno i važno znati  je li policija  sprovođenje “opasne” osobe odradila po svojem nahođenju i ovlasti ili je za to dobila nalog. Od koga je i zašto dobila taj nalog?  Od sebi nadređene osobe ili nekog  odozgo. Njihova je revnost trebala pokazati odanost i poslušnost vladajućima, ponajviše premijeru.

Istina pokvareno jaje nije jednako, a kamoli isto grudi snijega koja je prema premijeru poletjela onomad u Petrinji. Očito se ta gruda snijega zakotrljala i  na tom putu se pretvara u svašta, pa i pokvarena jaja, što izaziva svakojake percepcije, posebice na nešto što je pokvareno i što jako smrdi.

Najviše smrdi ono čega najviše ima i što izvire iz svake pore rada, djelovanja i života u Lijepoj našoj, što prati svakog pojedinca od rođenja do smrti. Naravno, to je korupcija, po čemu smo među prvima u Europi  i visoko u svijetu, što pokazuju i potvrđuju numerički podaci dobiveni međunarodnim istraživanjima o indeksu percepcije korupcije.

Unatoč, našoj velikoj i svesrdnoj  nacionalnoj borbi protiv korupcije to najveće zlo što nas je snašlo,  s čim živimo, što se petrificiralo u društvu, duboko ukorijenilo u svim područjima i segmentima, ne popušta ni milimetar, ne smanjuje se, već raste, sve se više umrežuje, eskalira i poput Damaklova mača visi nam nad glavama.

Korupcija u Hrvatskoj caruje, od samog njenog postanka, strukturiranja, Domovinskog rata, poraća, obnove, ulaska i članstva u EU, članstva u mnogim međunarodnim asocijacijama, …, na svim razinama, razmjerno visini i odgovornosti pojedine razine, odnosno njenog predstavnika. Svakome je jasno gdje je korupcija najveća i najmoćnija.

Onaj tko nije u điru s korupcijom se guši i propada ili bježi iz zemlje, napušta svoj dom i Domovinu, te gradi novi dom i život u pozitivnom okružju gdje se korupcija drži pod kontrolom i slama donesenim političkim strategijama i taktikama. Mi zakone i pravila za to imamo, ali nema dovoljno volje, znanja i sposobnosti. Naime čini se da nekome odgovara stanje u kojem korupcija caruje. U  maglom obavijenoj balkanskoj krčmi, može svatko raditi što hoće, jer zna da je sakriven i pokriven. Vladajuća državotvorna politička stranka svoje štiti, prikriva i pokriva. Tako je to bilo, sada je i biti će. Sve se to vidi i zna. Unatoč tome, ta stranka ima najveći i najbolji rejting, godinama. Ne treba se pitati zašto. Osim onih koji još uvijek stranku percipiraju kao stranku prvog predsjednika Tuđmana i ostaju joj vjerni, puno je onih koji imaju koristi od članstva u HDZ-u, u bilo kojem obliku. Dobili su posao, stan, funkciju, djeca imaju prednost pred drugima, zaštićeni su, mogu raditi što hoće, gdje hoće i kad hoće. Poznati su po rečenici: Znaš li ti tko sam ja !, a u novije vrijeme: Znaš li ti tko je moj otac (majka)? Mladi lavovi stasaju i nasljeđuju svoje roditelje ili djedove. Kad je novinar upitao jednog aktualnog ministra što je njegov najveći cilj, rekao je da je njegov interes, da danas sutra njegova djeca njega naslijede u stvaranju političke karijere, uspješnosti i dosegu. Zna li on i shvaća što je rekao? O tempora, o mores!

Jedan bivši ministar je opravdavao neispravno popunjenu svoju imovinsku karticu: Tko bi se svega toga (što posjeduje) mogao sjetiti.

Svašta su toga napravili sadašnji i bivši  ministri, državni tajnici, visoko državni službenici, pojedini predstavnici države i društva, posebice oni s plavom članskom iskaznicom, što nije u skladu s ustavom i važećim zakonima. Oni imaju svoje posebne zakone i pravila, po kojima rade i djeluju, imajući u vidu da su zaštićeni i oslobođeni od svake krivnje bilo gdje, bilo kada i bilo za što.

Policija se u to, uglavnom ne  miješa. To je u nadležnosti stranke, vlade i premijera. Možeš ne raditi, lagati, krasti, fingirati, pribjegavati raznim i različitim alternativama, netransparentno se materijalno  bogatiti, biti u sukobu interesa, biti uhljeb, ….ništa ti se loše neće dogoditi. Dovoljno je biti podoban, poslušan odan i na usluzi onima iznad sebe, ulizivati se, biti potrčko, poltron, klimavac, beskralježnjak, podizač ruke u saboru,...dok si onima ispod sebe mali bog, neprikosnoven nalogodavac i obožavani šef. 

Policija se u te i takve ne dira, osim kad se oni ogriješe o svojeg nadređenog na visokoj funkciju, kad zaborave tko su i što su i zašto su tu gdje jesu. Tada dođe nalog i postupa se po nalogu. Slijede privođenja, istrage i određeni postupci, čime se odugovlači, kako bi se   otupjele pojedine oštrice, kako bi slučaj otišao u zastaru i zaborav, eventualno se pojedinac kazni guljenjem krumpira u nekoj kuhinji.

Kad se u to umiješaju europske ili međunarodne institucije onda cijeli proces postaje ozbiljniji i ne završava za okrivljenog guljenjem krumpira, već primjerenom osudom i kaznama.

Državom vlada stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju i kriminal. Bivši premijer te iste stranke je u zatvoru. Više ministara i državnih dužnosnika su pod istragama. Sve to aktualnog premijera ne sprječava da brani i štiti svoje ministre i ostale službenike od onoga što im se stavlja na teret.

Premijer time ne pridonosi ničem dobrom, ne sprječava, mito, korupciju, nepotizam, klijentelizam, nerad, neimanje odgovornosti, nekompetentnost, nesposobnost, … Premijer daje podršku i potporu onima koji to ne bi trebali i smjeli imati. Ti i takvi nam se rugaju, bildaju svoj ego, napuhavaju se od ponosa i taštine i pune svoje džepove, našim novcem.

Osim toga svojim neradom onemogućavaju da se iskoriste sredstva dobivena od EU, za razne nužne potrebe, koje obećavaju boljitak i napredak pojedinca i društva.

Time se stvara loše i negativno okružje u cijeloj zemlji. To izaziva negativne konotacije, nezadovoljstvo, bunt, revolt i iskazivanje otpora i neposluha prema vladi, vladajućima i premijeru.

Iskaz nezadovoljstva je pokazan i u prijedlogu 72 godišnjeg  Zadranina, koji je napisao da bi bilo dobro premijera dočekati pokvarenim jajima. U mom kraju takva jaja zovu šleprčkima.

Tako bi mogli nazvati neke naše političare, na svim razinama. To se neće nitko usuditi, nakon postupka policije u Zadru. Mogli bi završiti na ispitivanju i u pritvoru.

To me podsjeća na prošla vremena u nekadašnjoj državi. Poznato je i neki se toga sjećamo, kad god bi  drug Tito dolazio u neki grad (mjesto), gradski (/mjesni) bundžije, galamdžije i potencijalni “napadači” bili bi na nekoliko dana sklonjeni iz javnosti i smješteni u zatvor.

Ne znam kako im se to vrednovalo tamo gdje su radili, ali znam da su neki od njih bili omiljeni u svojem kolektivu. To se naravno nije smjelo javno iskazivati i pokazivati.

Ne znam i ne mogu nagađati kako će se ljudi u okruženju navedenog gospodina iz Zadra, prema njemu ponašati. Hoće li on postati državni neprijatelj?

Naime, bio je branitelj. Zar branitelje pretvaramo u neprijatelje? 

Ankica Benček