Zadnji komentari

Hribar već sad planira kako će vratiti uslugu platformi Možemo!

Pin It

Na taj način, vjerojatno, bi promoviranjem aktivnosti gradske vlasti platforme Možemo! i gradonačelnika Tomislava Tomaševića vratio uslugu što su ga imenovali na ovo mjesto.

Skupština grada Zagreba u četvrtak je po hitnom postupku i prijedlogu glasovala o imenovanju novog ravnatelja Kulturno informativnog centra Zagreb, poznatijeg kao KIC. Upravno vijeće KIC-a već je ranije izglasalo Hrvoja Hribara kao kandidata za mjesto ravnatelja. 

Portal Direktno u posjedu je cjelovitog Prijedlog četverogodišnjeg programa rada i razvoja Hrvoja Hibara koji je dostavljen kao dio javnog natječaja za imenovanje novog ravnatelja KIC-a.

Prijedlog Hrvoja Hribara mogao bi se jednom riječju nazvati - obnova!

Točnije rečeno, tako ga naziva sam autor programa iako nije u potpunosti jasno što to točno podrazumijeva.

U kratkim crtama njegov program predviđa osnivanje Programskog odbora centra za instituciju koja posjeduje jednu dvoranu (Galerija Forum u Teslinoj ulici) i jedno kino (Kino Europa u Varšavskoj ulici) te pretvaranje službene internetske stranice KIC-a i informativnu stranicu o obnovi grada, i ništa više. Na taj način, vjerojatno, bi promoviranjem aktivnosti gradske vlasti platforme Možemo! i gradonačelnika Tomislava Tomaševića vratio uslugu što su ga imenovali na ovo mjesto.

Prema prijedlogu zbog spomenutog Programskog odbora, novi ravnatelj KIC-a morat će zatražiti i promjenu Statuta. Iako to samo po sebi nije neobičajeno, promjenama koje predlaže Hribar, osnivaču slučaju ove institucije grad Zagreb, imao bi potpunu kontrolu nad planom realizacije projekata ali i prijedloga i programa javnih natječaja. S toga nije jasno koja bi zapravo uloga ravnatelja i ostalih sastavnih dijelova KIC-a bila, iako Hribar navodi kako to ne bi ponukalo ukidanje Galerijskog savjeta. 

Hribar u samom uvodu navodi ''Zagreb je uništeni grad'' pa toj ''zagonetno kompleksnoj'' instituciji zaziva obnovu.

''U perspektivi KIC-a mnogoznačna riječ 'obnova' doslovno znači Bauštela'', objašnjava te navodi kako je to ''apsolutni prioritet''.

Međutim, u programu ne navodi kako bi obnova ''kulturnog gradilišta'', kako naziva Kino Europa, tekla već samo navodi da je ''o tijeku i planu obnove tog važnog prostora malo javno dostupnih podataka, tako da su moja saznanja o stanju rekonstrukcije, samom projektu i tipu financiranja oskudna''.

''Vrlo brzo, KIC mora uozbiljiti svoju mrežnu stranicu. A tada bi mogao potaknuti, a zatim i održavati informacijsku bazu tijeka i dinamike obnove'', objašnjava navodeći tako na zaključak kako će funkcija KIC-a pod njegovim ravnateljstvom isključivo imati cilj objavljivati pamflete uspješnosti obnove grada Zagreba.

Trebamo istaknuti da se dosadašnji ravnatelj KIC-a Petar Bujas nije javio na natječaj što je neobično, a navodno, kako doznajemo, sugerirano mu je da se na isti ne prijavljuje. 

Zanimljivo je uočiti da u Upravnom vijeću, koje se sastoji od pet članova, a koje je i izabralo Hrvoja Hribara za kandidata, tri  člana dolaze iz stranke Možemo!. 

Također saznali smo da su se uz Hribara, na javni natječaj prijavili i voditeljica organizacije programa KIC-a Andrea Grgić Marasović, te Branko Kostelnik, Ivor Zidarić, Ana Muščet, Josip Jurčić, David Lušičić, Ksenija Kušec, Aleksandra Orlić. 

Portal Direktno već je ranije doznao kako, sada već imenovani novi ravnatelj KIC-a Hribar, po svemu sudeći nije trebao uopće biti uzet u obzir kao kandidat. Naime, kako smo već pisali, doznali smo da Hribar ne udovoljava kriterije javnog natječaja, jer je kao dokaz o poznavanju stranog jezika poslao samo poveznice za dva kratka videa na YouTubeu.

Prijave bez potvrde o poznavanju stranog jezika u državnim institucijama u pravilu se odbacuju kao nepotpune, a kandidat se diskvalificira iz daljnje natječajne procedure.

Hribar je, podsjetimo, nekadašnji ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, a na tu je poziciju dao ostavku 2017. godine, i to pod optužbama za kriminal, koje su kasnije odbačene.

U međuvremenu se bavio konzultantskim uslugama za filmske projekte i u stranim filmskim fondovima, bio je član Upravnog odbora Europske federacije redatelja te mjesečno lobirao po Europskom parlamentu i Komisiji s predstavnicima europskih scenarista i autorskopravnih organizacija. Uz to nosi titulu francuskog Viteza reda umjetnosti i književnosti i povremeno snima reklame.

Njegov program, kao i obrazloženje za njegov izbor objavljujemo u cijelosti OVDJE i OVDJE.

direktno.hr