Zadnji komentari

Salvini: Rat u Ukrajini mora završiti prije nego što 20 milijuna afričkih migranata krene u Europu

Pin It

Migranti iz Afrike – RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH

Ako rat u Ukrajini ne završi u svibnju, nestašica hrane u Africi mogla bi potaknuti masivan imigracijski val, upozorio je čelnik talijanske stranke Liga Matteo Salvini.

Bez ukrajinskog žita, “na afričkom kontinentu se očekuje značajna glad, što će biti humanitarni, pa društveni i na kraju talijanski problem. Bez mira bit će gladi na jesen i 20 milijuna Afrikanaca bit će spremno za dolazak”, rekao je Salvini.

Dodao je da se zato mora postići mir do svibnja, što je “bitno i za Ukrajinu, Rusiju i Italiju”.

Salvini je na brifingu najavio da je zatražio konzultacije s premijerom Mariom Draghijem, koji se u četvrtak vratio iz Washingtona sa sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, prenosi mađarski Magyar Hirlap.

Salvini je objasnio da je što skoriji prekid vatre glavni prioritet Lige..

Čelnik Lige, koja je dio vladajuće koalicije, rekao je da je zatražio od Draghija da bude zastavonoša onih koji pozivaju na mir. “U Europi ima onih koji su za rat, ali Italija, Francuska i Njemačka moraju djelovati za mir”, rekao je Salvini. Napomenuo je kako ankete pokazuju da i većina Talijana želi mir.

Draghi je uvjeravao američkog predsjednika da će Rim poslati još jednu, treću pošiljku oružja Ukrajini od početka rata i ojačati NATO dodatnim postrojbama u državama članicama koje su susjedne Ukrajini.

Prema dnevnom listu Corriere della Sera, pošiljka Kijevu uključuje opremu visoke tehnologije, kao i teško oružje. Za potonje, druga vladajuća stranka, Pokret pet zvjezdica (M5S), pozvala je na parlamentarno glasovanje, ali je Draghi odbio.

Izvor: narod.hr/Magyar Hirlap