Zadnji komentari

Revizija je otkrila da je polovica od 22 milijuna pratitelja Joea Bidena na Twitteru lažna

Pin It

Gotovo polovica od 22,2 milijuna pratitelja američkog predsjednika Joe Bidena na Twitteru je lažna, otkrila je nova revizija. Revizija, koju je za giganta društvenih medija provela softverska tvrtka SparkToro, pokazala je da su 49,3% predsjednikovih sljedbenika “lažni pratitelji”, navodi Newsweek.

Podsjetimo, 2020. godine tjednima su se čekali konačni rezultati predsjedničkih izbora u SAD-u, jer iako je u izbornoj noći sve ukazivalo da je pobijedio predsjednik Donald Trump, kasno ujutro došlo je do preokreta zbog čega se tražila revizija brojanja glasova.

Trump tvrdio da je softver izbrisao glasove za njega

Trumpov pravni tim tada je podigao niz tužbi zbog mogućih prijevara na izborima, a slučaj je završio i na najvišem – Vrhovnom sudu – koji je ustvrdio da nije nadležan za rješavanje spora.

Trump je u to vrijeme između ostaloga tvrdio da je softver izbrisao milijune njegovih glasova. “Izvješće: Dominion je izbrisao 2,7 milijuna glasova za Trumpa na nacionalnoj razini. Analiza podataka pronašla je 221.000 glasova u Pennsylvaniji koji su prebačeni s predsjednika Trumpa – Bidenu. 941.000 glasova za Trumpa je izbrisano. Države koje su koristile Dominionov glasački sustav prebacile su 435.000 glasova s Trumpa na Bidena”, objavio je Trump na Twitteru referirajući se na izvješće novinarke Chanel Rion s OANN-a.

SparkToro je definirao “lažne pratitelje” kao “profile koji su nedostupni ili se ne mogu vidjeti objave tih računa (bilo zato što predstavljaju spam, botove, propagandu itd. ili zato što više nisu aktivni na Twitteru)”.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk, koji pokušava kupiti Twitter, izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja lažnih računa i predložio potencijalno suzbijanje lažnih računa.

Musk je rekao kako vjeruje da je 20 posto svih Twitter računa lažno i obećao je da neće završiti kupnju Twittera vrijednu 44 milijarde dolara dok se taj problem ne riješi.

Izvršni direktor Twittera inače je javno odbio pokazati dokaz da je manje od 5 posto računa na Twitteru lažno. Tvrtka SparkToro je koristila istu reviziju na samom Musku i otkrila je da je gotovo 70,2% od 93,3 milijuna Muskovih pratitelja na Twitteru lažno. To bi značilo, da u stvarnosti predsjednik Joe Biden ima oko 10 milijuna pratitelja, a ne 22, a da Musk ima oko 20 milijuna umjesto 93 milijuna stvarnih pratitelja.

Izvor: narod.hr/Newsweek