Zadnji komentari

Tako se to radi u INI

Pin It

Thief Images – Browse 257,152 Stock Photos, Vectors, and Video | Adobe Stock

Prema pisanju medija prvooptuženi u aferi pljačke u Ini, direktor sektora za prodaju prirodnog plina, navodno je, na saslušanju izjavio, kako se ne osjeća krivim, jer tako se to radi u Ini. On je na tom poslu bio nekih dvadesetak godina, te je sigurno ovladao  poslom i  dobro naučio zanat. Sa svojim ortacima dotični je zamračio preko milijardu kuna u dvije godine.

Svi je pitaju, od običnog čovjeka do premijera : Kako je to bilo moguće ? Moguće je očito bilo. Pitanje je samo: Kako? Lijepo! Lopovskom preprodajom. Jeftino se prodavalo privatnicima, skupo preprodavalo (možda čak i Ini). Razlika je išla u privatne džepove, prema dogovoru ortaka. Njviše šefu “bande”. Možda to sve nije bilo njemu namijenjeno, već je morao platiti onoga ili one koji su ga štitili i koji su mu pljačku omogućili. Ništa novo. Ina se pljačkala još u bivšoj državi. Za to nitko nikad nije odgovarao. Ina je mnogima, pa i samoj državi bila nepresušni duboki bankomat. Postoje neke sumnje i indikacije da je veći dio tog ukradenog novca trebao ići u neke crne stranačke fondove. Nije teško pogoditi čije. To je načelo i princip Fimi medije, samo u stostruko većem obujmu. Lopovi su se osilili. Vidjevši i spoznavši kako se u nas lopovima ništa drastično i zastrašujuće ne događa, razmahali su se. Pustili su neke da kradu milijune i olako prešli preko toga. Danas se kradu milijarde. Ljudska pohlepa nema mjere i kraja. Svud oko nas su lopovi, od sitnih kokošara, preko milijunaša do milijardera. Laže se i vara na svakom koraku, u svim područjima i segmentima  rada, djelovanja i života, od kancelarijskog papira, dnevnica, benefitima, vozarini, stanarini, ručkovima, ljetovanjima, skijanjima, tulumima, proslavama, domjencima,…

Ipak, milijarda kuna, nije mala stvar, čak niti kad je u pitanju nekadašnji energetski div, a danas ispostava MOL-a, koji je sve to morao znati. Zašto je MOL u ovoj pljački okrenuo glavu i kao fol ništa nije vidio ? Zar ta pljačaka  njima odgovara? Vrag će ga znati. Možda su se nagodili, poput onoga kad je Sanader ustupio Hernadiju upravljačka prava, nad Inom.

Uprava, Nadzorni odbor, kontrolne službe, navodno nitko o pljački ništa nije znao. Kaj god! Zašto čelni ljudi  Ine primaju ogromne plaće i imaju velike bonuse? Što je njihova zadaća? 

Trećeešalonski direktor im je pred nosom maznuo milijardu kuna? Samostalno je potpisivao ugovore na 20 i više milijuna eura. Gdje toga još ima ? Tamo gdje dotični ima zaštitu moćnika.

Tog su čovjeka navodno podržavali iz vrha HDZ-a i imao je podršku od Ininih glavešina. Navodno nije imao formalne uvjete za posao koji je obavljao. Svi su ga se na neki način bojali i nisu mu se usudili suprotstavljati. Čime je stekao takav “ugled”. Nekretninama koje je nakupovao svih tih menadžerskih godina ? Posebnom klupom u crkvi ?

Malo je smiješno i nevjerojatno da takav kadar i takav maher “padne” na ovakav način. Koja budala bi na račun skromnog umirovljenika koji se bavi maslinama pohranila cca 500 milijuna kuna.  Uhvatila ga strana banka i naša porezna, baš kao i Al Caponea. Novac je navodno trebao otići u švicarsku banku, odakle bi se distribuirao, prema dogovoru s ortacima. Sasvim je jasno, da ti ortaci nisu samo ovih petero uhićenih. Tko su ostali pitanje je sad. Pitanje je i ima li odlazak  iz vlade dvoje bivših ministara, s ovom aferom, ikakve veze. Ima li sadašnji ministar Filipović ikakve veze  s ovim slučajem. On je naime bio u NO Ine. Gospodin Vanđelić se na dugo i široko opravdava kako on nema ništa s tom aferom. On je samo primijetio kako Ina gubi velik novac i o tome obavijestio nadležne, posebice nekadašnjeg ministra Čorića, koji poriče te obavijesti, uz naglasak kako je Vanđelić vješt u kreiranju alternativnih činjenica. O tempora, o mores! Što li ćemo još sve ćuti ? Pravu istinu, zasigurno ne.

Premijer se čudom čudi zašto mu oporba ne čestita u razotkrivanju ove afere (pljačke). Po njemu su to razotkrile  nadležne državne institucije, što je dokaz da država  i vlada funkcioniraju.

U pravoj i pravnoj državi, bi nakon ovakve afere, vlada pala. Kod nas se očekuje da se vladi pjevaju ode i spravljaju ovacije.

Oporba traži hitnu sjednicu Sabora. Oporba zaziva pad vlade. Oporba se korusti i kostriješi poput pijetla na bunjištu. To u nikoga ne izaziva pozornost, a kamoli vjerodostojnost. Oporba (lijeva i desna) u nas postoji samo na papiru. 

Pitanje je imamo li mi oporbenog lidera, kojeg se može zamisliti kao budućeg premijera.

Možete li zamisliti što bi svaki od njih napravio, u vezi ove pljačke, da  je danas premijer ? Pokušajte! Pođimo od Grbina. Da nije žalosno bilo bi smješno. Odemo li na desnu stranu. Tamo je Penava,  gradonačelnik Vukovara, kojeg epopeja Vukovara, održava, koji nikako ne može isplivati na nacionalnu scenu. Dalje ne treba niti ići.

Što očekivati u budućnosti od ovakve političke scene, s manjkom etabliranih lidera? 

Izazivaju izvanredne izbore. Čemu? Opet će pobijediti HDZ i sklopiti nekakvu neprincipijelnu i neprirodnu koaliciju. Pitanje je samo s kim. Možda ponovo s Mostom koji ih je onomad doveo na vlast.

Bilo kako bilo. Sve dok ne dođe do velikih promjena, ništa od nas biti neće.  Sve dok je HDZ alfa i omega u svemu. Sve dok se u Ini nitko ne može zaposliti bez HDZ-a. Sve dok podobni vladaju umjesto sposobnih. Sve dok lopovi u crkvi imaju povlašteno mjesto. Sve dok šnajderice prodaju plin. Sve dok penzići na računu imaju pola milijarde kuna,...

Milijarde će se i dalje krasti, na sve moguće i nemoguće načine. Lopovi će se pravdati, kako je to uobičajeno, u nas.

Za to vrijeme narod sve više osiromašuje. Mladi obrazovani i sposobni bježe iz zemlje. Hrvatska postaje pusta, prazna i opljačkana.

Branitelji šute. Šator im se negdje izgubio. Nema plinskih boca da njima pregrađuju Savsku cestu. Plinske boce su danas skuplje od zlata. S njima barataju i trguju samo odabrani. 

Tako se to radi u Ini!

Ankica Benček