Zadnji komentari

Američko izvješće upozorava da se ukrajinske žene i djeca prodaju kao seksualno roblje ili sluge u kućanstvu

Pin It

Njemačka se priprema na izbjeglice | Panorama | DW | 25.02.2022

Ukrajinskim ženama i djecom se trguje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao seksualnim robljem, upozoravaju stručnjaci za obranu.

Milijuni Ukrajinaca pobjegli su iz ratom razorene zemlje otkako je Rusija izvršila invaziju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij strahuje da je 200 tisuća djece nestalo.

Američke agencije otkrile su da se možda trguje ‘izgubljenim’ ženama i djecom. Ranjive ukrajinske žene i djeca vjerojatno će biti prodani u seksualno ropstvo ili pak kao sluge za kućanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pobjegli iz ratom razorene zemlje

Milijuni Ukrajinaca pobjegli su iz ratom razorene zemlje otkako je Rusija započela svoje brutalno napredovanje u veljači, što je dovelo do povećane zabrinutosti da su izbjeglice podložne trgovini ljudima.

Neki su navodno bili meta trgovcima ljudima u poljskim izbjegličkim kampovima, ali stručnjaci vjeruju da se pristupa i velikom broju onih koji su prisilno premješteni u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij strahuje da je oko 200.000 djece nestalo od početka invazije u veljači.

Novo izvješće washingtonskog Instituta za obranu i sigurnost i njujorškog Centra za poslove vanjske politike otkrilo je da se neke od tih ‘izgubljenih’ žena i djece možda krijumčare u UAE.

Ruski oligarsi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Istraživači su rekli da su mnogi ruski oligarsi potražili utočište u toj zaljevskoj državi kako bi izbjegli međunarodne sankcije i da im je potrebno osoblje koje govori ruski.

Iako trgovina ljudima koje potom odvode u Ujedinjene Arapske Emirate samo po sebi nije novo, izvješće kaže da će biti pojačano zbog egzodusa izbjeglica iz Ukrajine.

Florian Schmitz, jedan od autora izvješća, pozvao je Zapad da odgovorne pozove na odgovornost i zamolio razvijene zemlje da ne zatvaraju oči.

Rekao je: ‘S obzirom na kretanje velikih razmjera ranjivih žena i djece iz Ukrajine u Rusiju od početka rata, ponekad pod prisilom, čini se vrlo vjerojatnim da će određeni broj njih završiti u trgovini u UAE i drugim zemljama.

Međunarodna zajednica ne može i ne smije zatvarati oči pred ovim problemom i mora odgovorne pozvati na odgovornost. Malo je dokaza da su ranjive osobe zaštićene.’

UAE i zemlje istočne Europe

Ujedinjeni narodi su izvijestili da je više od 1,5 milijuna izbjeglica prešlo iz Ukrajine u susjedne zemlje u prvih deset dana nakon početka rata.

Dobrotvorne organizacije odmah su upozorile da su trgovci ljudima za seksualne svrhe ciljali na ukrajinske žene i djecu koji su pobjegli od bombi Vladimira Putina u poljske izbjegličke kampove. Ranije ove godine, istraga časopisa Mail on Sunday razotkrila je kako je problem bio toliko velik da je skupina veterana britanske vojske radila na poljskoj granici kako bi zaštitila one koji su bili izloženi opasnosti od prisile.

Ovo najnovije izvješće, nazvano Moderno ropstvo u Dubaiju, kaže da bi neke žrtve mogle biti uključene u seksualni rad i kućno ropstvo.

Ono glasi: ‘Ovo izvješće ima za cilj rasvijetliti… moderno ropstvo i zlostavljanje radnika migranata, s fokusom na UAE i ulogu zemalja istočne Europe kao vrlo učinkovitih središta trgovine ljudima.

Problem koji će se pogoršati

‘Ovo je problem koji će se pogoršati, budući da je velik broj žena i djece prisiljen napustiti svoje domove u potrazi za sigurnošću. Traumatizirani i ranjivi, oni će biti glavne mete trgovaca ljudima.

‘Ovo, zajedno sa zahtjevom ruskih oligarha koji su otišli u Dubai i Abu Dhabi kako bi izbjegli sankcije Zapada da imaju osoblje koje govori ruski, vjerojatno će stvoriti savršene uvjete da žene i djeca budu prisilno odvedeni u seksualnu industriju ili u roblje za kućanske poslove.’

Dokument također osuđuje ono što naziva ‘propagandom’ o idiličnom načinu života bogatih i moćnih u mjestima kao što je Dubai.

G. Schmitz je rekao: ‘Autori izvješća bili su krajnje razočarani što su vidjeli niz programa koji se koncentriraju na uglađen i ugodan životni stil prebogatih koji bezbrižno žive na mjestima poput Dubaija, a koji je izgrađen na leđima slabo plaćenih, loše tretiranih radnika migranata.’

UAE kategorički odbacuje navode

Glasnogovornik Nacionalnog odbora UAE za borbu protiv trgovine ljudima rekao je: ‘UAE kategorički odbacuje navode iznesene u članku Daily Maila objavljenom 7. kolovoza 2022. u vezi s navodnim slučajevima trgovine ljudima ukrajinskih žena i djece u UAE. Članak je obmanjujući, netočan i lažan.

‘Trgovina ljudima, u svim svojim oblicima, potpuno je protuzakonita prema zakonu Ujedinjenih Arapskih Emirata (Savezni zakon 51 – 2006. i njegovi amandmani), a borba protiv ovog globalnog problema stalni je nacionalni prioritet.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata osnovala je ‘Nacionalni odbor za borbu protiv trgovine ljudima’ (NCCHT) 2007. godine i pokazao se kao učinkovito koordinirajuće tijelo za napore u borbi protiv trgovine ljudima na svim razinama u zemlji i, što je najvažnije, s međunarodnim partnerima.

Ujedinjeni Arapski Emirati nastavljaju usklađivati ​​svoje nacionalno zakonodavstvo i politike s Protokolom Ujedinjenih naroda za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudima, posebno ženama i djecom (Palermski protokol), te su predani zaštiti prava žrtava dok identificiraju i kazneno gone one koji su uključeni u zločini trgovine ljudima’, prenosi Daily Mail.

Izvor: narod.hr