Zadnji komentari

Priznanje Kosova – Što je drugo Vučiću ostalo?

Pin It

Aleksandar Vučić ima plan za Kosovo: ' Ja se zalažem i to ne krijem' |  Novi.ba

Mediji tvrde – u Srbiji to nitko ne smije javno izgovoriti, ali Vučić je de facto priznao Kosovo. Šef europske diplomacije Josep Borell rekao je da je Srbija pristala ukinuti ulazno-izlazne dokumente za osobe koje imaju kosovske osobne iskaznice, a Kosovo se složilo da ulazno-izlazne dokumente neće uvesti za osobe koje imaju srbijanske osobne iskaznice.

Koliko god to gnjeva izazvalo u Srbiji, Vučiću nije preostalo ništa drugo na kraju nego priznati Kosovo, premda je to Srbima najbolnija rana. U posezanju za tuđim naši “komšije” više u Hrvatskoj nemaju šanse (uostalom, jednom su dobili po gubici), šanse su im male i kad je riječ o BiH, gdje bar imaju Dodika, ali Kosovo im je najveća patnja. Osjećaju da im je iz države iščupano kao neki ud, tamo je njihova historija, ali tamo su Amerikanci i Zapad i “Šiptari”.

Vjerojatno se velika većina Srbijanaca već pomirila s gubitkom Kosova, ali kako to sebi priznati? Dok je Kosovo bilo u Srbiji bilo je samo negativna potvrda Srbije kao moćne države, strano tijelo u toj moći, a s njegovim odlaskom nestalo je i te moći.

Tako Srbijanci žale ne za onim što je bilo njihovo, nego za nasiljem koje ih je činilo državom, a žrtva toga nasilja ih je ostavila.

Milan Ivkošić/Večernji list/kamenjar.com