Zadnji komentari

Nadbiskup Ševčuk o svećenicima koje su Rusi zarobili: ‘Imamo vijest da ih muče bez milosti’

Pin It

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve pozvao je na oslobađanje o. Ivana Levitskog i o. Bohdana Helete koji su u studenom odvedeni iz župe u Berdjansku, prenosi 2. prosinca Vatican News.

Veliki nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk uputio je poseban apel međunarodnim organizacijama za ljudska prava, demokratskim institucijama i cijeloj međunarodnoj zajednici da pomognu u oslobađanju dvojice svećenika koji su odvedeni iz svoje župe u Berdjansku, zapadno od Mariupolja.

Pripadnici reda redemptorista, svećenici Ivan Levitski i Bohdan Heleta uhićeni su 16. studenog, navodi se u bilješci objavljenoj u petak, 2. prosinca. Obojica su odlučili ostati sa svojim narodom, čak i na okupiranim područjima, te su služili i grkokatoličkoj i rimokatoličkoj zajednici, „kako bi dali tračak nade onima koji su se našli pod ruskom okupacijom”. U bilješci je navedeno da su „u crkvi postavljeni neki vojni predmeti kako bi ih se optužilo za ilegalno posjedovanje oružja”.

„Primili smo tužnu vijest da su naši svećenici mučeni bez milosti”, stoji u bilješci.

Od njih se iznuđuju priznanja za zločine koje nisu počinili?

Izražena je daljnja bojazan da se „od njih iznuđuju priznanja za zločine koje nisu počinili” te da se svećenicima „svakodnevno prijeti mučenjem smrću”.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve stoga poziva da se smjesta oslobode svećenici „koji nemaju nikakvu drugu krivnju osim ljubavi prema svom narodu, svojoj Crkvi, zajednici koja im je povjerena”.

„Apeliram na diplomatske predstavnike i međunarodne organizacije za ljudska prava da učine sve kako bi se spasili živote ovih herojskih pastira! I molim sve vjernike naše Crkve u Ukrajini i inozemstvu, sve kršćane, sve ljude dobre volje da mole za spas ove dvojice svećenika”, poručio je nadbiskup Ševčuk, a prenosi Vatican News.

Izvor: narod.hr/vaticannews.va