Zadnji komentari

CNN: Zloglasna kineska policijska stanica nalazi se i u Zagrebu, u 13 država pokrenute su istrage, u Irskoj je jedna takva ispostava zatvorena

Pin It

Jutarnji list - Kineska tajna policija harači Srbijom. Isplivalo što ondje  rade, spominju se zastrašivanja, ucjene...

Kina širi svoje policijske stanice - u inozemstvu. Do sada su ih otvorili više od 100 diljem svijeta kako bi pratili, uznemiravali i u nekim slučajevima vraćali u Kinu svoje državljanine u egzilu, piše CNN. Osnivaju ih sklapajući bilateralne sigurnosne sporazume, a među državama s kojima imaju takav je i Hrvatska

- piše Bruno Drempetić za Jutarnji list.

Nove detalje o kineskim inozemnim policijskim stanicama opet je otkrila skupina za ljudska prava locirana u Madridu, Safeguard Defenders. Oni su u rujnu pretraživajući dostupne kineske dokumente objelodanili postojanje 54 takve institucije u svijetu, a u novom izvješću su to nadopunili s njih još 48. Dotakli su se i pozadine zajedničkih policijskih inicijativa između Kine te Italije, Srbije, Rumunjske i Hrvatske.

- Ono što vidimo da dolazi iz Kine su sve veći pokušaji slamanja neistomišljenika posvuda u svijetu, prijetnje ljudima, uznemiravanje i nastojanje da ih se uplaši kako bi šutjeli jer će se u suprotnom suočiti s vraćanjem u Kinu protiv svoje volje - izjavila je direktorica Safeguard Defendersa, Laura Harth. Opisala je kako pritisak kineskih agenata započinje s telefonskim pozivima. Zatim kreću, tvrdi, zastrašivati rođake žrtve u Kini i prijetiti kako bi ju nagovorile na povratak.

Safeguard Defenders su otkrili i da je Kina prisilno vratila nekoliko svojih prognanika iz Španjolske, Francuske i Srbije. Njihova saznanja do sada su dovela do pokretanja istraga u 13 država jer su neprijavljene konzularne aktivnosti nezakonite. U Irskoj je jedna takva ispostava zatvorena.

Neke države, pak, poput Italije, istrage nisu pokrenule usprkos otkrićima postojanja takvih organizacija na svom tlu. Dapače, od 2015. godine je talijanska Vlada potpisali niz sigurnosnih sporazuma s Kinom, a 2018. godine su talijanski dužnosnici bili počasni gosti otvaranju jedne takve postaje prema snimkama dostupnim na kineskom webu.

Prema tvrdnjama Safeguard Defendersa, u Italiji se nalazi 11 kineskih policijskih postaja, a talijanski su dužnosnici kazivali kako će zajedničko policijsko djelovanje "dovesti do šire međunarodne suradnje, razmjene informacija i dijeljenja resursa za borbu protiv kriminalnih i terorističkih skupina koje pogađaju naše zemlje." Također je talijanski list Il Foglio prenio riječi tamošnjih policijskih šefova kako nisu zabrinuti zbog otvaranja postaja.

CNN kao policijsku aktivnost Kine ovdje navodi sudjelovanje kineskih policajaca u akciji „Sigurna turistička destinacija 2022.” Navode kako su 2018. i 2019. godine Hrvatska i Srbija s kineskim predstavnicima potpisali sigurnosne bilateralne sporazume koji su dio kineske inicijative i umotvorine kineskog predsjednika Xi Jingpinga - „Belt and Road”. Njezin cilj je osnažiti kinesku prisutnost u svijetu investirajući u 150 država.

- Do sada su na području RH u ovom projektu kineski policijski službenici sudjelovali 2018. i 2019. godine. O radu policijskih službenika iz NR Kine imamo samo pozitivna iskustva, a koja se prije svega ogledaju u tome da se kineski turisti na području Zagreba osjećaju sigurno te je postignut bolji subjektivan osjećaj sigurnosti. Policijski službenici iz NR Kine radit će u zajedničkim policijskim ophodnjama s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke u policijskim odorama kineske policije, bez službenog naoružanja i bez primjene policijskih ovlasti – komentirao je na ljeto djelatnost kineskih policajaca načelnik PU zagrebačke, Marko Rašić.

Velika je prisutnost i učinkovitost prikrivenih kineskih policajaca u Južnoj Africi. Svoju su mrežu tamo učvršćivali gotovo dva desetljeća, a sve je rezultiralo uspostavom „Inozemnih kineskih servisnih centara”. Kineski su mediji često prenosili riječi Južnoafrikanaca koji bi hvalili te centre jer je „njihov rad pomogao policiji da produbi svoj odnos s kineskim iseljenicima koji tamo žive”.

Zabrinutost situacijom u studenom je izrazio direktor FBI-a, Christopher Wray.

- Nečuveno je pomisliti da bi kineska policija pokušala otvoriti, primjerice, trgovine u New Yorku bez odgovarajuće koordinacije. Tako krše suverenitet i zaobilaze procese pravosudne suradnje i provedbu zakona - konstatira.

Nakon prvih otkrića Safeguard Defendersa oglasilo se kinesko Ministarstvo vanjskih poslova rekavši kako su ti objekti administrativna sjedišta koja pomažu kineskim iseljenicima u izradi njihovih dokumenata. Također, upozorili su kako u njima nema zaposlenih, nego su svi djelatnici volonteri.

Ipak, izvješće Safeguarda Defendersa navodi kako su Kinezi zaposlili 135 osoba u 21 postaji.

Direktorica organizacije Laura Harth upozorava kako inozemnih policijskih postaja vjerojatno ima još.

- Kina ne skriva što radi. Oni sami kažu da će proširiti te operacije pa to moramo shvatiti ozbiljno. Ovdje se radi o ljudskim pravima i održavanja vladavine prava, kako za ljude iz Kine, tako i za sve ostale širom svijeta. To zemlje moraju shvatiti – zaključila je za CNN - piše Bruno Drempetić za Jutarnji list.

SD