Zadnji komentari

Europska tužiteljica Laptoš: Iz slučaja Žalac pokrenute su nove istrage

Pin It

Na pitanje je li moguće da se iz svih dokaza iz istrage u slučaju Žalac pojavi i neki novi slučaj, odgovorila je: "Moguće, nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac". Dakle, već su pokrenuti? "Neki da, ali o njima vam ne mogu govoriti u toj fazi postupka", zaključila je.

Europska tužiteljica Tamara Laptoš komentirala je aferu Softver, u čijem je središtu bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Obrana Gabrijele Žalac kaže da će pokušati oboriti optužnicu zato što je dio dokaza (poruka) prikupljen u drugom slučaju (slučaj Josipe Rimac). Je li to izgledno, upitana je Laptoš. "Optužnica je podignuta, ne bi ni poslali optužnicu na sud da ne očekujemo da bude potvrđena. Sud će ocijeniti argumente jedne i druge strane, a strana nezadovoljna odlukom imat će pravo žalbe", rekla je Laptoš.

Smatraju da su poruke zakonit dokaz. "Ne bi ih uvrstili u spis da smatramo da nisu, kao niti drugih više od 1000 dokaza na kojima se optužnica temelji", poručila je.

Na pitanje ima li u tom prikupljenom materijalu nešto što upućuje i na druge slučajeve, kazala je: "Da ima, onda bi bili otvoreni i drugi slučajevi".

Nadalje, upitana jesu li u istrazi procijenili da "A. P." nije potrebno ispitati, odgovorila je: "Vjerojatno da." "Kada je kolegica, europska delegirana tužiteljica, rekla da je istraga provedena, da su prikupljeni svi dokazi, ona je izradila nacrt optužnice i izvještaj o završetku istrage koji je dostavljen najprije meni kao nadzornom tužitelju. Onda se to dostavlja Stalnom vijeću koje od početka prati taj predmet. Ono je donijelo odluku da se može ići u optuženje", rekla je Laptoš pojašnjavajući da je Stalno vijeće moglo reći da možda nije još vrijeme za optuženje, ali da ne može reći da je vrijeme za obustavu istrage.

Pojasnila je i kako njihovi predmeti ne mogu "stajati u ladici". "Svakih šest mjeseci europski delegirani tužitelj mora podnositi izvješće o napretku u predmetu. Taj izvještaj dolazi pred Stalno vijeće koje se sastoji od tri europska tužitelja. Ja ne mogu biti član Stalnog vijeća koje raspravlja o hrvatskim predmetima", kazala je za N1.

Na pitanje je li moguće da se iz svih dokaza iz istrage u slučaju Žalac pojavi i neki novi slučaj, odgovorila je: "Moguće, nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac".

Dakle, već su pokrenuti? "Neki da, ali o njima vam ne mogu govoriti u toj fazi postupka", zaključila je.

direktno.hr