Zadnji komentari

Reis Kavazović opet poziva na rat: Ako institucije padnu, moramo biti spremni braniti BiH oružjem

Pin It

Reis Kavazović: Jašta nego ćemo se prebrojavati

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za MTV Igman govorio je o napadima na Islamsku zajednicu i njene zaposlenike, o sporazumu Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine te o stanju u BiH i Islamskoj zajednici.

Govoreći o napadima na Islamsku zajednicu i njene zaposlenike, reisu-l-ulema Kavazović je naglasio da je broj napada znatno smanjen u odnosu na prethodni period. Istaknuo je da je ranije bilo fizičkih napada, pucanja na ljude, bacanja bombi, ubojstava, paljenja novoobnovljenih džamija, kamenovanja, a da danas imamo uglavnom verbalne napade kojih nema samo u manjem entitetu nego i u FBiH.

"Protivnici slobode govora nisu nestali niti će nestati, uvijek će ih biti. Htjeli bi da tri milijuna ljudi u Bosni, koji nose glavu na ramenu, misle svojom glavom. To je nešto s čime se treba nositi, to su izazovi koji su pred nama. Mi kao Islamska zajednica smo toga potpuno svjesni. Ali neka nitko ne misli da će Islamska zajednica šutjeti pred bilo kakvim pritiscima i bilo kakvim planovima koji mogu ugroziti, prije svega, mir i suverenitet ove zemlje i sigurnost ovog naroda", naglasio je reis Kavazović.

Povodom sjećanja na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, tijekom koje je reisul-ulema Kavazović bio pripadnik Armije RBiH, a kasnije i muftija te bio uhićen u logorima, podsjetio je da su se Bošnjaci uspjeli obraniti i preživjeti, iako svi su očekivali njihovu brzu propast.

"Taj proces postajanja iz nemoći u naciju koju ne možeš pobijediti je za mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će biti žrtava je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali... Ovdje je jako bitno da shvatimo što nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od naroda koji je bio osuđen na potpuno uništenje, uz velike žrtve, uz odlučnost da se te žrtve podnose, postali smo narod koji je ostvario svoje ciljeve... Svi smo bili spremni žrtvovati se za svoju domovinu... Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dopustiti da budu uništeni. Moramo pokazati da smo spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine na svaki način, a ako one padnu, a to smo imali 1992. godine, moramo biti spremni oružjem braniti ovu državu”, kazao je Reisu-l- ulema Kavazović za MTV Igman.

direktno.hr