Zadnji komentari

Bečka policija objavila upozorenje o planiranom islamističkom napadu na kršćanske ustanove

Pin It

Slobodna Dalmacija - Na snimci s nadzornih kamera uhvaćen jedan od bombaša  samoubojica: snimljen kako ulazi u crkvu samo par trenutaka prije  stravičnog napada

Bečka policija objavila je upozorenje o planiranom islamističkom napadu u Beču čiji bi cilj mogle biti kršćanske ustanove. U srijedu 15. ožujka poslije podne pojavile su se informacije da se stanje smirilo.

Kako je priopćila policija u srijedu prije podne, zbog procjene ugroze određene su mjere predostrožnosti, uključujući pojačani nadzor i neuralgičnih mjesta u Beču. Na teren su poslane posebne policijske postrojbe. Koliko će trajati mjere zaštite objekata, u prvom redu crkvenih, još se ne može predvidjeti, javlja Kathpress, a prenosi IKA.

Koptske crkve u Beču cilj napada?

Bečki katedralni župnik Toni Faber potvrdio je za Kathpress da je obaviješten o opasnosti, no nije iznosio detalje. Kazao je kako je zahvalan policiji, odnosno sigurnosnim službama „jer imaju stanje pod kontrolom i poduzeli su odgovarajuće sigurnosne mjere“. Glasnogovornik bečke nadbiskupije Michael Prüller istaknuo je da je nadbiskupija u kontaktu s policijom. Prema njegovim riječima, opasnost nije tolika da bi crkve morale biti zatvorene, a nadležne vlasti imaju stanje pod kontrolom.

Kathpress je prenio informaciju lista Kronen Zeitung, koji je izvijestio kako tajne službe imaju informacije da bi koptske crkve u Beču mogle biti ciljem napada. Prema istome izvoru, neimenovana sirijska skupina prijeti sunarodnjacima koji se ne žele boriti na strani džihada. Stoga su, tvrde mediji, pod posebnom policijskom prismotrom sirijske pravoslavne crkve u bečkom desetom okrugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijski pravoslavni biskup Emanuel Aydin potvrdio je medijima da je policija bila u blizini jedne od tih crkava i razgovarala s vjernicima, ali je crkva prema njegovim riječima ostala otvorena. U srijedu je poslijepodne pak rekao za Kathpress da se stanje smirilo i da je zahvalan vlastima za poduzete mjere. Biskup Aydin tvrdi kako ne vjeruje da crkva može biti cilj napada, jer se beskompromisno zauzima za mir. „Naša zvona zvone isključivo na molitvu za mir“, kazao je sirijski pravoslavni biskup.

Izvor: narod.hr/IKA