Zadnji komentari

Stranci preuzimaju Luku Rijeka: Već su uplatili milijune eura

Pin It

Luke Rijeka | Meridiana Pomorska Agencija | Rijeka

Luku Rijeku uskoro bi mogla preuzeti  tvrtka Port Acquisitions iz Češke nakon što je dan ranije stekla 4,55 milijuna redovnih dionica te riječke tvrtke, što predstavlja 33,73 posto vlasničkog udjela. Tim činom za nju je nastala obveza za objavljivanje ponude za preuzimanje Luke Rijeka,

Port Acquisitions osnovan je u studenome 2022., a jedini osnivač je CE Industries, češki industrijski holding koji djeluje na europskim tržištima željezničkog prometa, recikliranja sirovine i energije. Tvrtka se obvezuje u zakonskom roku objaviti ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica Luke Rijeka, a ponuda će biti neuvjetovana.

Putem Zagrebačke burze jučer je i švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.), objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica Luke Rijeka.

Po zadnjim podatcima, hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25,02 posto dionica Luke Rijeka, AZ obvezni mirovinski fond 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Prema ranije objavljenom financijskom izvješću, Luka Rijeka d.d. ostvarila je u prošloj godini bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego godinu prije kada je tvrtka imala gubitak od gotovo 28 milijuna kuna,.

Po tim su podatcima, ukupni prihodi Luke Rijeka lani iznosili 291,2 milijuna kuna i povećani su u odnosu prema godini ranije za 74 posto, dok su ukupni rashodi rasli znatno sporije, za 10 posto, na 234,4 milijuna kuna.

Krajem veljače objavljeno je i konsolidirano izvješće za grupu Luka Rijeka, u kojoj su uz matičnu tvrtku i tri tvrtke u njenom stopostotnom vlasništvu, a Luka Rijeka je vlasnik i 49 posto udjela u tvrtki Jadranska vrata, koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdica.

Grupa Luka Rijeka je lani ostvarila ukupne prihode od 279,6 milijuna kuna, što je porast za 42 posto u odnosu na godinu prije, dok su rashodi rasli za devet posto, na 213,2 milijuna kuna. Grupa Luka Rijeka lani je ostvarila dobit od 66,4 milijuna kuna, znatno više nego 2021. godine, kada je dobit iznosila 126.515 kuna, pokazalo je konsolidirano izvješće.

 dnevno.hr