Zadnji komentari

Međunarodni kazneni sud, čiji član nije ni Rusija ni Ukrajina niti SAD izdao nalog za uhićenjem Putina

Pin It

Putin sud

Naime, iako masmediji ovaj čin MKS-a prenose kao relevantnu vijest, vrijedi podsjetiti da Rusija nije nikada ratificirala Rimski statut kako bi postala članicom MKS-a, a članice nisu niti Ukrajina niti SAD. Dapače, SAD je usvojio zakon prema kojemu je predsjednik ovlašten poslati američke snage u invaziju na bilo koju državu, pa tako i na Nizozemsku, ako se nekom Amerikancu ikada tamo sudi za ratne zločine

Međunarodni kazneni sud (MKS) sa sjedištem u Den Haagu u Nizozemskoj izdao je nalog za uhićenjem ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog, kako tvrdi, odgovornosti za ratne zločine počinjene u Ukrajini od početka ruske invazije započete 24. veljače 2022. godine.

Dok je Ured ukrajinskog predsjednika pozdravio izdavanje naloga protiv Putina uz poruku “Ovo je tek početak”, Kremlj je osudio ovaj čin istaknuvši da odluke Međunarodnog kaznenog suda “nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, uključujući i s pravne točke gledišta”.

SAD može izvršiti invaziju na Nizozemsku kad bi MKS sudio ijednom Amerikancu

Naime, iako masmediji ovaj čin MKS-a prenose kao relevantnu vijest, vrijedi podsjetiti da Rusija nije nikada ratificirala Rimski statut kako bi postala članicom MKS-a, a članice nisu niti Ukrajina niti SAD. Dapače, SAD je usvojio zakon prema kojemu je predsjednik ovlašten poslati američke snage u invaziju na bilo koju državu, pa tako i na Nizozemsku, ako se nekom Amerikancu ikada tamo sudi za ratne zločine, a savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nacionalnu sigurnost John Bolton, obznanio je 2018. kako Sjedinjene Američke Države formalno odbacuju “fundamentalno nelegitimni” Međunarodni kazneni sud.

On je tada istaknuo da “danas imamo 70 zemalja na svijetu, koje predstavljaju dvije trećine populacije i preko 70% svjetskih oružanih snaga, a koje nisu članice Međunarodnog kaznenog suda”.

Uzimajući u obzir da navedeni nalog stvara nesagledive pravne trakavice, pa i za članice samog Suda, postavlja se pitanje, tko je dao zeleno svijetlo za izdavanje naloga za uhićenje predsjednika Rusije i predstavlja li sam čin veliki korak ka nuklearnoj eskalaciji rata u Ukrajini.

Ovaj potez mogao bi dodatno naštetiti ugledu i vjerodostojnosti Suda koji je oslobodio generale Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka od optužbi za ratne zločine tijekom Domovinskog rata, ali i osudio generala Slobodana Praljka i šestorku iz BiH za navodne odgovornost za ratne zločine počinjene tijekom istog tog rata u BiH.

Izvor: narod.hr