Zadnji komentari

Poljski premijer - Europa jedino kao zajednica nacija

Pin It

Još od prvih dana europske integracije je vladala dilema: treba li Unija biti tek zajednica nacionalnih država ili treba težiti Europskoj uniji koja će vremenom preuzeti i nadležnosti nacionalnih vlada? I nedavno su francuski predsjednik Macron i njemački kancelar Scholz upozorili kako pogotovo sad treba težiti zajedništvu i snažnoj, ujedinjenoj Europi.

Za poljskog premijera Mateusza Morawieckog u govoru o Europi održanom ovog ponedjeljka (20.3.) na Sveučilištu Heidelberg to nipošto nije put kojim treba ići: „Ništa u Europi neće bolje štititi slobodu nacija, njihovu kulturu, njihovu socijalnu i ekonomsku, političku i vojnu sigurnost nego nacionalne države. Nacionalne države su u Europi nezamjenjive.“

Za Bastiana Sendhardta iz njemačkog Instituta za Poljsku to jasno pokazuje kako ova vlada u Varšavi nema namjeru podržati još veću integraciju Europe: „Današnji govori o Europi redovito imaju viziju budućnosti Unije, a Morawiecki u svom govoru zapravo želi povratak na ishodište, dakle u 'Europu domovina'.“

Povratak u šezdesete prošlog stoljeća

Taj pojam je svojedobno koristio francuski predsjednik Charles de Gaulle u procesu pomirenja s Njemačkom i stvaranju nove, europske zajednice. Po mišljenju tadašnjeg francuskog predsjednika, ona nikad neće značiti nestanak Francuske, niti dominaciju bilo koje države ili same Unije nad politikom Pariza. Vremena su se promijenila i politički i vojno i gospodarski i na koncu zajedničkim novcem je integracija sve snažnija, ali poljski premijer se očito vraća de Gaullovoj viziji Europe iako nije izrekao i njegov pojam. „To je bila središnja točka njegova govora“, misli Sendhardt.

Već i mogućnost nadglasavanja pojedinih članica u tijelima Unije je za poljskog premijera neprihvatljiva: „Dajte da odustanemo od uplitanja u stvari kod kojih se dovode u pitanje nacionalni interesi.“ U toj brizi kako se stvara „super-država“ Europa protivna interesima pojedinih nacija poljski premijer nipošto nije usamljen u Europskoj uniji: tek poneke tu misle i na političkoj razini, ali čak i kod zagovaratelja snažnijeg ujedinjenja je često tu „figa u džepu“ kad je riječ o novcu, proračunu i porezu, ali tu su i puki gospodarski interesi nacionalne industrije.

Bruxelles isto što i Moskva?

No poljski premijer tu zadire duboko u nacionalni populizam, smatra Sendhardt. On tu optužuje Uniju da kad ustraje u načelima pravne države u toj zemlji, tako „guši“ poljski suverenitet. U osnovi, njemački poznavatelj prilika u Poljskoj eu zastavasmatra kako tu Morawiecki želi reći: „Baš kao što Putin želi ugušiti nacionalni suverenitet Ukrajine, na koncu konca je i EU opasnost za suverenitet Poljske."

Za razliku od „elite EU-a“, zdravlje Europe se neće postići „centraliziranom super-državom“, kaže poljski premijer. Jer tome će se suprotstaviti europske nacije. Globalnu vodeću ulogu Europa može postići jedino ravnotežom snaga preko čitavog kontinenta i njenim proširenjem kako na zapadni Balkan, tako i na Ukrajinu.

I ovom prilikom je Morawiecki upozorio na opasnost proširenja rata u Ukrajini i na druge države Europe i ističe NATO kao branu takvim pokušajima. Ali isto tako i u Heidelbergu jasno napada politiku Njemačke riječima kako „oni koji su godinama financirali ruske pripreme, razoružavali Europu i silili slabije države u partnerstvo s Rusijom, snose suodgovornost za rat u Ukrajini."

Što se tu uopće nudi?

No koliko god se o takvom stavu poljskog premijera može raspravljati, Sendhardtu najviše smeta što Morawiecki u svom govoru prigovara i optužuje, ali zapravo ne nudi baš nikakvu konkretnu alternativu: „Mogao je reći: 'usprkos Varšava Bruxellessvim razlikama je sad važno da Njemačka i Poljska surađuju u vojnim i obrambenim područjima'. Ali nije se čuo nikakav drugi projekt, nikakva inicijativa gdje bi se moglo odah djelovati.“

Umjesto toga, poljski premijer je još jednom naložio Njemačkoj neka Poljskoj plati „reparacije“ za ratna razaranja u Drugom svjetskom ratu. U suprotnom slučaju, ma koliko bilo potrebno, pomirenje te dvije zemlje neće biti moguće. I to je u potpunoj suprotnosti sa stavom Berlina, već i korištenjem pojma „ratna reparacija“.

Ukupan dojam govora poljskog premijera, s njegovim nacionalističkim pozivima i napadima kako na Bruxelles tako i na Njemačku, za Sendhardta znači kako se i u Heidelbergu Morawiecki zapravo najprije obraćao svojoj publici u Poljskoj. Jer sve se to jedva može uopće nazvati nekakvom vizijom Europe.

Jan Walter

Deutsche Welle/hkv.hr