Zadnji komentari

Europski parlament uvrstio surogatstvo u zločin trgovine ljudima

Pin It

Surogatstvo – trgovina djecom i gaženje dostojanstva osobe | Laudato

Europski parlament odlučio je učiniti međunarodno surogatstvo dijelom krimena trgovine ljudima. Novi amandman Direktivi o trgovini ljudima usvojen je u utorak popodne velikom većinom glasova, prenosi CNE.

Premoćna većina glasova

Francuski europarlamenterac François-Xavier Bellamy već je bio organizirao sastanak kako bi se proslavilo glasovanje, ali nije mogao naslutiti da je novi tekst dobiti većinu od 563 protiv 7 glasova.

On već dvije godine nastoji implementirati proviziju o surogatstvu u Direktivu protiv trgovine ljudima. Izvorno, surogatstvo nije bilo dio teksta, kao ni prisilni brak. Nakon završetka pregovora, zadovoljan je jer smatra kako je to “povijesni trenutak za EU. Ovo je europski zakon kojega će države članice morati implementirati”. Bellamy je također u Strasbourg pozvao Oliviu Maurel. Nakon što je ispričala svoju životnu priču o tome kako je ona “proizvod surogatstva” za CNE.news, postala je aktivistica protiv ovog oblika ‘liječenja’ neplodonosti. Maurel je glasnogovornica Deklaracije iz Casablance.

Prema Bellamyju, surogatstvo je aktivnost usmjerena protiv ljudskog dostojanstva: “djeca ne bi smjela biti predmet ugovora, jer to je trgovina ljudima. Moramo zaštiti najslabije.”

Članice EU nejedinstvene po pitanju surogatstva

Pravna je situacija u vezi surogatstva, kako danas stvari stoje u državama članicama, raznolika. Neke države ga zabranjuju, a neke ne. No Bellamy ističe kako “čak i ako neke države zabranjuju surogatstvo, one imaju posla sa surogat djecom iz drugih zemalja. To sada treba potpuno zabraniti.”

Olivia Maurel je izrazila zadovoljstvo rezultatima glasovanja. Ponovo je podijelila svoju životnu priču, koju možete poslušati i u njezinom razgovoru s dr. Markić

Njezin je zaključak jednostavan: “Surogatstvo degradira dijete na proizvod. Ono postaje stvar. Ja sam imala zalijepljenu cijenu. Bila sam dio ugovora.”

Surogat bebe služe brojnim svrhama: žele ih majke koje su predugo čekale na odluku o imanju djece, homoseksualni parovi koji su sami neplodni, kao i muškarci samci. “To je” kaže Maurel “ jedno od rizičnih područja. Imamo primjere pedofila koji su kupili dijete za seksualno iskorištavanje.” Mediji u pravilu prenose lijepe priče o surogat bebama za sretne parove. Maruel u tom smislu svakome želi sreću, ali dodaje:

“Neki su robovi također sretni. No to ne čini ropstvo moralnim.”

Zahtjev za potpunom zabranom surogatstva još na čekanju

U plenarnoj raspravi, nizozemski europarlamentarac Bert-Jan Ruissen zatražio je “potpunu zabranu” surogatstva, a ne samo zabranu njegove eksploatacije.

U tom smislu treba istaći kako amandman uključuje stavku koja eksplicitno prepoznaje “stanovite oblike surgoatstva” kao oblik trgovine ljudima, ali ne surogatstvo uopće.

Kako stoji u tekstu “iskorištavanje surogatstva, prisilnog braka ili ilegalnog usvajanja već potpadaju pod prekršaje trgovine ljudskim bićima (…)”

To znači da je surogatstvo, ne samo po sebi, nego kvalificirano kao način ‘iskorištavanja’ već, pravnom  logikom, implicite sadržano u pojmu “trgovine ljudima”.

Međutim, kako stoji dalje u tekstu, ovaj se amandman dodaje zbog toga što “imajući u vidu težinu ovih djela, te u nastojanju da se izađe na kraj sa stalnim porastom i relevantnošću prekršaja koji se tiču trgovine ljudima koji nisu počinjeni u svrhu seksualnog iskorištavanja i iskorištavanja radne snage, eksploatacija surogatstva, prisilnog braka ili ilegalnog usvajanja trebaju biti uključeni u direktivu kao oblici iskorištavanja.”

Direktiva vrijedi za sve države članice EU

Direktiva bi, dakle, ovim amandmanom upućivala nacionalna zakonodavstva da ograniči surogatstvo u onoj mjeri u kojoj se putem njega vrši eksploatacija ljudskih bića. Naime “nešto točnije: što se tiče eksploatacije surogatstva, ova Direktiva cilja na one koji silom ili prevarom navode žene na to da  postanu surogat majke.”

U tom smislu, amandman nije usmjeren na kriminaliziranje surogatstva kao takvog, nego na izričito isticanje onih njegovih oblika koji u skladu s Direktivom potpadaju pod kriminalne radnje.

Nadalje, valja primijetiti kako svi amandmani Direktivi imaju važenje “bez obzira na definicije braka, posvajanja, prisilnog braka i ilegalnog posvajanja, ili onih prekršaja različitih od trgovine ljudima koje stoje u nacionalnim ili međunarodnim zakonima. Oni također važe bez obzira na nacionalne pravilnike o surogatstvu, uključujući kazneni zakon i obiteljski zakon.”

To znači da će se direktiva morati primjenjivati u svim državama članicama EU.

narod.hr