Zadnji komentari

Veledrogerije naprasno napustile sastanak i najavile najcrnji scenarij po hrvatske bolnice i to već od – sutra?

Pin It

Predstavnici veledrogerija naprasno su napustili sastanak nakon samo dvadesetak minuta nezadovoljni onime što su čuli, a već od sutra više od 20 bolnica moglo bi se naći u velikim problemima u opskrbi lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom.

Dugovi za isporučene lijekove bolnicama zadnjih mjeseci samo rastu, a rješenje nije na vidiku što znači da bi moglo doći do nestašice lijekova u bolnicama i to već za koji dan, piše Jutarnji list.

Potvrdio je to u ponedjeljak i sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem se očekivalo da će se postići dogovor s veledrogerijama i da je nađeno rješenje za plaćanje barem dijela duga kako ne bi došlo do nestašice lijekova u bolnicama.

Ipak, do dogovora između predstavnika četiriju najvećih veledrogerija te ministra financija Zdravka Marića i ministra zdravstva Vilija Beroša nije došlo.

Predstavnici veledrogerija naprasno su napustili sastanak nakon samo dvadesetak minuta nezadovoljni onime što su čuli, a već od sutra više od 20 bolnica moglo bi se naći u velikim problemima u opskrbi lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom.

Trenutni je dug veledrogerijama za lijekove veći od 5 milijardi kuna, od čega su bolnički dugovi 4,3, a za lijekove na recept još 700 milijuna kuna. Dospjeli dugovi veći su od 4 milijarde kuna, što znači da je većina računa ‘na čekanju’.

Predstavnici veledrogerija kažu da više ne mogu dobiti kredite banaka kojima bi kreditirali hrvatsko zdravstvo, a to bi moglo značiti ne samo da će isporučena količina lijekova padati, već da su moguće i ovrhe bolnica. U četiri najveće veledrogerije u Hrvatskoj kažu da mogu biti partner sustavu zdravstva do 2 milijarde kuna, s tim da se dug dalje ne povećava.

Zasad nema rješenja, a ministar Marić kaže kako uz dužno poštovanje prema zdravstvenom sustavu za proračun ima i drugih izazova, ali da će se razgovori s veledrogerijama nastaviti. Dio rješenja trebao bi biti rebalans proračuna, s tim da ministar nije izlazio s iznosom koji bi se mogao uplatiti veledrogerijama kao ‘hitna pomoć’, dok dobavljači kažu da bi to trebalo biti barem 1,5 milijardi kuna.

Marić dodaje da će se do rebalansa, koji neće biti na dnevnom redu barem još mjesec dana, pokušati naći ‘prijelazno rješenje‘ s barem dijelom novca kako ne bi došlo do nestašica lijekova u bolnicama. Navodno, radi se o 200 milijuna kuna, što drže veledrogerije, nije vrijedno spomena.

Činjenica je da se i inače o dugovima za isporučene lijekove raspravlja barem dva do četiri puta godišnje i da se potom financijskom injekcijom privremeno riješi dio problema, ali dugovi nikad nisu bili toliko veliki kao trenutačno.

U veledrogerijama kažu da su dovedeni do ruba i da više jednostavno ne mogu dobiti lijekove od proizvođača jer im ne mogu platiti preuzetu robu. Podaci govore da neke račune bolnice nisu platile više od tri godine, a neku drugu robu i više od 11 godina.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), kometirao je za N1 televiziju kako se vuče desetljećima. “Ono što zabrinjava jest da taj dug raste”, prokomentirao je i dodao da vjeruje kako do nestašice lijekova neće doći.

Njega je demantirao Tomislav Kulić, predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK-u koji je za istu televiziju najavio najcrnji scenarij. “Nakon današnjeg fijaska, veledrogerije više nemaju mogućnosti, već sutra kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za 3/4 bolnica”.

Kaže kako ne prijete, mjesecima upozoravaju na situaciju, a danas su izignorirani. “Redukcije isporuke krenule su prije dva tjedna. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju podmirivati obaveze prema svojim dobavljačima.

Autor:Dnevno