HRVATSKI VITEZ SLOBODAN PRALJAK – S NAMA JE! 

POČIVAO U MIRU BOŽJEM! 

(02.01.1945. – 29.11.2017.)

Evo, i to je gotovo!

Tijekom proteklih dana i tjedana  naslušali smo se i nagledali svega i svačega u političkom životu, odnosno u vrijeme kampanje za parlamentarne izbore. Svi su nam nudili „med i mlijeko“.

Pupovac o izborima govorio na kontroverznoj srpskoj televiziji: S njim je gostovao Savo Štrbac

Žao nam je da nismo išli u VII. izbornoj jedinici te da eventualno osvojimo i četvrti mandat, ali to je splet političkih okolnosti za koji nismo našli načina da ga predvladamo.

Karolina Vidović Krišto: Hrvatski sabor je najgore funkcionirajući  parlament u EU-u - Kamenjar

Karolina Vidović Krišto svakako spada među najveće gubitnike ovih izbora. Niu jednoj izbornoj jedinici nije bila ni blizu prelaska izbornog praga. Kao nositeljica liste u prvoj izbornoj osvojila tek nešto više od 2 posto glasova.

Mario Radić komentirao šokantnu snimku Plenkovićevog monologa | Telegram.hr

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je u četvrtak kako je bilo poziva toj stranci iz HDZ-a i poručio da ljudi mogu pozivati s bilo koje strane, ali da će DP imati čvrsti stav u pregovorima.

Može biti slika sljedećeg: 4 ljudi, redakcija i tekst

Nakon održanih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj želimo se zahvaliti svim hrvatskim građanima koji su izašli na izbore te povjerili podršku i povjerenje Domovinskom pokretu s 202.670 glasova. 

Korupcija je dugo Ahilova peta konzervativne stranke (HDZ) koja je najčešće vladala Hrvatskom od njezina osamostaljenja 1991. Nekoliko je ministara posljednjih godina moralo podnijeti ostavke, zagađujući politički život brojnim skandalima, navodi Afp.

“Slavko i Ivo Goldstein vode veliku bitku protiv hrvatskog naroda” – izjavio je Marko Veselica predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika na svečanoj sjednici u povodu 12. obljetnice osnutka Društva 18. 2. 2002., u Glasu Slavonije.

Hasanbegović pozvao Splićane: 'Ne dopustite da vaš grad kao Zagreb postane  plijen ideološke sekte' - Večernji.hr

Nakon što je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao kako mu se koalicijski partner Mislav Kolakušić (čelnik stranke Pravo i pravda) ne javlja ne telefon, jasno je da DP više ne kontrolira 14 nego 13 novoosvojenih saborskih mandata.

Svjedočili su da je čovjek koji je to učinio živio u selu Puhovac i da mu je nadimak “Hodža”: “Na uniformi je imao ozmaku MOS 7. muslimanska brigada. Ušao je u kuću i počeo nam psovati ustašku majku, a svekrvi je prislonio pištolj na čelo. Kada smo izašli, prepoznala sam susjeda Seida iz Kozarca, inače je bio boksač u Čeliku.

Prema sinoćnjoj retorici Penave, nije jasno s kime bi Domovinski pokret mogao koalirati. Spominju se i HDZ i SDP, ali u stranci koja za sada drži 14 mandata imaju uvjete preko kojih neće prelaziti, što su i sinoć nekoliko puta naglasili. Jedan od uvjeta je da neće koalirati s SSDS-om, ali ni s Možemo.

Pupovčev SNV u novom Biltenu izmislio da se udvostručio broj napada na Srbe u Hrvatskoj!

Pin It

Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorada Pupovca i ove je godine objavilo bilten pod nazivom “Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima”, na trošak hrvatskih poreznih obveznika.

Pri tome je predgovor napisala Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica koja je bila kritizirana da se u svom mandatu oglušivala na diskriminaciju po vjerskoj osnovi. Nju je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević imenovao na poziciju članice Upravnog vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Zagreb, 7. 4. 2022. Srpsko narodno vijeće (SNV) predstavilo je svoj redoviti “Godiššnji bilten o govoru mržžnje i nasilju prema Srbima u 2021. godini”. Uz autore Biltena, Tihomira Ponošša (D) i Nikolu Vukobratovića (2D) te predsjednika SNV-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca (2L), na predstavljanju su govorili Lora Vidović (S), bivša pučka pravobraniteljica 2013. – 2021., i autorica predgovora Biltena. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ kuzo

Autori Biltena su novinar, povjesničar i publicist Tihomir Ponoš zaposlen u Arhivu Srba u Hrvatskoj i Nikola Vukobratović (SDSS), gradski zastupnik u Zagrebačkoj skupštini iz kvote nacionalnih manjina, koji je u koaliciji sa strankom Možemo.

Vukobratović je također povjesničar zaposlen u Arhivu Srba Srpskog narodnog vijeća i bivši glavni urednik hrvatskog izdanja francuskog mjesečnika Le Monde diplomatique. On je u Skupštinu ušao s 214 osvojenih glasova uz izlaznost od mizernih 1.08 posto.

Što se tvrdi u Biltenu?

“Sa 214, koliko ih je ukupno zabilježeno u 2020., broj slučajeva govora mržnje, fizičkih i verbalnih napada te drugih oblika netrpeljivosti prema Srbima u Hrvatskoj, u protekloj godini i više se nego udvostručio, odnosno skočio je na 506, navodi se u uvodu novoga Biltena Srpskog narodnog vijeća”, prenijele su 7. travnja Novosti u vlasništvu Pupovčeva SNV-a koji je financiran iz državnog proračuna.

“Grafiti zabilježeni na dječjim igralištima”

Kako je objasnio Tihomir Ponoš, također jedan od autora Biltena i povjesničar iz Arhiva Srba u RH, nije slučajno što su se na koricama ovogodišnjeg izdanja našli grafiti zabilježeni na dječjim igralištima.

“Na takvim mjestima se sve češće mogu naći poruke koje podrazumijevaju otvoren govor mržnje ili revizionističke pojave umjerene protiv Srba. Gotovo svi ti grafiti snimljeni su u Zagrebu, što znači da se djeca u glavnom gradu od malih nogu navikavaju na takve poruke. Istodobno gradske vlasti i drugi nadležni za igrališta ne reagiraju na takve pojave”.

Međutim, uvidom u samo izvješće (koje je nekritički prenijela HINA, a potom i ostali mainstream mediji) može se dokazati da nije točan podatak o udvostručenju napada na Srbe, a niti gotovo išta o grafitima i uvredljivim porukama.

Naime, u slučajeve historijskog revizionizma, govora mržnje i nasilja prema Srbima SNV ubraja grafite i znakovlje koji sadrže govor mržnje i etničku netrpeljivost, govor mržnje i etničku netrpeljivost na sportskim terenima, govor mržnje i etničku netrpeljivost u medijima, javne akcije koje imaju obilježja netrpeljivosti prema Srbima, etničku netrpeljivost i historijski revizionizam u izjavama javnih osoba, vrijeđanje i prijetnje upućene Srbima i srpskim institucijama u RH, fizičke napade, oštećenu, uništenu i ukradenu imovinu, oštećeni i uništene antifašističke spomenike te oštećene i uništene dvojezične ploče.

Navodno udvostručenje napada

Pupovčev SNV je ustvrdio kako je udvostručen broj slučaja napada na Srbe, a to potkrepljuje na sljedeći način. SNV je statistiku po gore navedenim kategorijama u 2021. godini usporedio sa statistikom iz 2020. godine. Brojevi slučajeva po pojedinim kategorijama su uglavnom slični, a velika razlika dogodila se jedino u kategoriji grafita i znakovlja koji sadrže govor mržnje i etničku netrpeljivost.

U 2020. godini zabilježeno je 30 takvih grafita i znakovlja, dok je u 2021. po tvrdnjama SNV-a zabilježeno čak 297 novih grafita i znakovlja koji se odnose na mržnju prema Srbima. Tako je u 2020. broj slučajeva netrpeljivosti prema Srbima bio 214, dok je 2021. porastao na 506.

SNV

Foto: Historijski revizionizam,

govor mržnje i nasilje

prema Srbima u 2021./SNV

Brojka od 297 slučajeva govora mržnje putem grafita u 2021. godini u cijelom se izvješću spominje samo jednom, a u ostatku izvješća SNV se poziva na broj od 274 slučaja.

Konkretno, u Biltenu se navodi:

“Početkom godine objavljeno je kako je umjetničko istraživanje “Usputno zlo” udruge Vizura aperta zabilježilo između februara i decembra 2020. godine čak 274 javnih grafita s porukama protiv Srba ili poruka podrške silama Osovine iz Drugog svjetskog rata, obično u vidu simbola ustaškog pokreta ili nacističke Njemačke.”

Više je nelogičnih i netočnih tvrdnji navedeno u ovoj rečenici, a čije bi demantiranje poništilo kompletan narativ o udvostručenju napada na Srbe i rastućoj ksenofobiji u Hrvata.

Brojne nejasnoće

Za početak, nejasno je kako se grafiti s porukama mržnje prema Srbima zabilježeni u 2020. godini mogu svrstati u slučajeve zabilježene 2021. godinu. Međutim, ne samo da nije riječ o slučajevima zabilježenim u 2021. godini nego nije riječ niti o grafitima protiv Srba koji su nastali u 2020. godini.

Ovo umjetničko istraživanje u stvari je zabilježilo natpise/simbole s porukama mržnje koji se općenito nalaze u nekim gradovima u Hrvatskoj, pa su tako mnogi stari i po 10 godina jer komunalne službe nisu reagirale na uništavanje javnih površina.

Ni tu nije kraj, budući da se ne radi o zabilježenih “274 javnih grafita s porukama protiv Srba ili poruka podrške silama Osovine iz Drugog svjetskog rata” u 2020. godini, a koje je SNV pripisao 2021., nego se radi o natpisima/simbolima mržnje općenito i prema svima, a ne samo Srbima, što su, ironično, Novosti i navele u članku početkom 2021. godine.

“Umjetničko istraživanje “Usputno zlo” udruge Vizura aperta, u čijem sklopu se bilježe simboli i natpisi govora mržnje u javnom prostoru, potaklo je mnoge građanke i građane da zadnjih mjeseci putem društvenih mreža prijavljuju poruke koje pozivaju na smrt i diskriminaciju različitih manjinskih grupacija u društvu”, pisale su tada Novosti.

Nadalje, što se tiče tvrdnje Tihomira Ponoša da su gotovo svi grafiti nastali pokraj dječjih vrtića, ni to ne može biti točno, budući da dokumentacija umjetničkog istraživanja “Usputno zlo” pokazuje drugačije. Prema njoj, na kompletnom popisu za Zagreb nalazi se 101 lokacija s 274 natpisa/simbola, od čega su navedena 3 igrališta na kojima se nalaze sveukupno 6 natpisa/simbola uvredljivog sadržaja, a od čega 2 natpisa nemaju veze s mržnjom prema Srbima već s policijom.

Niti su napadi udvostručeni, niti ih je bilo 297, niti su svi na Srbe

Dakle, niti je zabilježeno 297 napada na Srbe putem grafita u 2021. godini, niti ih je uopće bilo toliko u bilo kojem razdoblju, nisi se većina njih nalazi na dječjim igralištima, a niti se u 2021. godini udvostručio broj napada na Srbe u Hrvatskoj.

Zagreb, 07.04.2022. Srpsko narodno vijeće (SNV) predstavilo je svoj redoviti “Godiššnji bilten o govoru mržžnje i nasilju prema Srbima u 2021. godini”. Uz autore Biltena, Tihomira Ponošša i Nikolu Vukobratovića te predsjednika SNV-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca, na predstavljanju su govorili Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica 2013. -2021., i autorica predgovora Biltena. Na fotografiji naslovnica Biltena. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ kuzo

Pri tome treba istaknuti da mnogi od popisanih natpisa/simbola nisu govor mržnje jer ih hrvatski zakon ne prepoznaje takvima, što se i ističe u izvješću koje je SNV pogrešno i manipulativno prenio.

Među simbolima i natpisima koji nisu kažnjivi niti su prepoznati kao govor mržnje navode se keltski križ, simbol i grb Hrvatske s prvim bijelim poljem, natpis “Daniel Bezuk R.I.P.”, natpis “immigrants not welcome”, natpis “svi smo mi Josip Šimunić” i dr.

Inače, autorica ovog rada tvrdi: “Uz navijačke murale važna je i nova, sve učestalija pojava tzv. „legalnih“ murala druge organizirane skupine građana – pripadnika udruženja Hrvatskih oružanih snaga (HOS) iz Domovinskog rata. Takvi murali sadrže parole i obilježja koja proizlaze iz perioda ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a potom, aproprijacijom ustaškog znakovlja, i iz Domovinskog rata, kada su to znakovlje koristile postrojbe HOS-a. Na muralima HOS-a, kojih je posljednje vrijeme znatno više, istaknuti su natpisi „Za dom spremni“ i neustavni grb RH koje sam dokumentirala jer predstavljaju promicanje ustaških obilježja u javnom prostoru”.

Autorica rada pomoću kojeg je SNV manipulirajući podacima izmislio udvostručenje napada na Srbe u Hrvatskoj, je Tanja Dabo, multimedijalna umjetnica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a pogovor je napisala Davorka Perić, voditeljica programa kulture Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Izvor: narod.hr

Login Form