Zadnji komentari

Slovenija ojačava granicu, Hrvatska ostaje hot-spot?

Pin It

Image result for migrants invasion islam

Slovenska vlada poduzela je nove mjere kako bi povećala sigurnost granica, budući da se oko 20.000 migranata pokušava probiti s Balkana u Srednju Europu.

Slovenska vlada dodatno je utvrdila svoju granicu s Hrvatskom, opskrbljujući policajce vatrenim oružjem za kontrolu tijeka migranata koji pokušavaju proći kroz Hrvatsku, a potom i Sloveniju u zapadnu Europu.

Slovenske operacije na hrvatskoj granici nisu bile bez kontroverzi, pogotovo nakon što su slovenski mediji snimili policiju koja je tjerala migrante, uključujući i neke žene i djecu, natrag u Hrvatsku.

U nekoliko mjeseci broj migranata na Balkanu je porastao, a s njim i strah se da će ih veliki broj pokušati probiti granicu iz Bosne prema Hrvatskoj, nakon što je lipnju oko 200 migranata, od kojih su neki vikali "Allahu Akbar", nagrnulo na granicu.

Ranije ovog tjedna austrijska obavještajna služba upozorila je kako bi u skoroj budućnosti do 20.000 migranata moglo prijeći bosansko-hrvatsku granicu. Izvor informacije je rekao: "Devedeset i pet posto tih migranata koji pokušavaju probiti su mladi ljudi, od kojih su gotovo svi naoružani noževima. Granični policajac je već izboden. Većina dolazi iz Pakistana, ali postoji i mnogo iranskih, alžirskih i marokanskih migranata", dodao je izvor.

Dok je većina migranata na vrhuncu krize migranata u 2015. prošla balkanskom rutom, put ka Europi za većinu migranata je sada Sredozemlje, nakon što je balkanska ruta zatvorena. Tijekom protekle godine bilo je nekoliko znakova koji pokazuju povećanu aktivnost na Balkanu, ali i u Grčkoj gdje su nastale nove rute iz Turske.

Il Giornale/BB