Zadnji komentari

Ministar policije u Bihaću priprema transport 4.000 migranata u Sarajevo

Pin It

Image result for migrants go home

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić održao je danas sastanak s prijevoznicima ovog kantona kako bi dogovorio prijevoz migranata iz USK, kojih ima blizu 4.000, u Sarajevo.

Razlog je nereagiranje Ministarstva sigurnosti BiH na zaključke Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. Zaključcima je nadležnom ministarstvu dat rok od 10 dana da preuzme potpunu brigu o prihvatnim centrima za migrante u Krajini.

“Potez je na ministru sigurnosti Draganu Mektiću, jer je pitanje migranata u nadležnosti države BiH, a ne Vlade USK. Tražili smo da donese odluku o preuzimanju kontrole nad prihvatnim centrima jer je osam mjeseci nismo dobili, kao i kućni red i pravilnik ponašanja u migrantskim centrima. Nema upravitelja, ne znamo Tko upravlja centrima i jedini logičan slijed je da zatvorimo te centre”, kazao je Kljajić za Klix.ba.

Istakao je kako će sačekati još osam dana nakon čega će, ukoliko nadležni ne budu reagirali, početi slati migrante u Sarajevo. Autoprijevoznici su pristali.

“Operativna grupa zna koji su naši ciljevi i zadaci i mi ih ispunjavamo. Onog trena kada migranti dođu u Sarajevo to će biti Mektićev problem, a ne problem USK, jer on je trebao razmišljati o upravljanju migrantskom krizom”, poručio je Kljajić.

U zaključcima je operativna grupa zatražila od Ministarstva sigurnosti da osobe problematičnog ponašanja iz centara na području USK izmjesti u centar zatvorenog tipa, kao i da preuzmu brigu o svim osobama koje nemaju smještaj u okviru navedenih kapaciteta. Također, od Granične policije zatražili su puni angažman na zaštiti granica BiH.

Izvor: klix.ba