Zadnji komentari

Raste broj ilegalnih migranata u BiH; vlasti u Bihaću uvode izvanredne mjere

Pin It

Image result for migranti  neredi

Zadnjih deset dana raste broj dolazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu i od početka ove godine zabilježeno je više od 9000 ilegalnih ulaska u zemlju, izvijestilo je u ponedjeljak Vijeće ministara BiH, dok su vlasti Unsko-sanske županije najavile izvanredne mjere ograničavanja kretanja migranata.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, u usvojenom izvješću o stanju migracija u BiH utvrđeno je da je povećan priljev migranata te da je Službi za poslove sa strancima prijavljen 9081 nezakoniti migrant.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana (36,3%), zatim Bangladeša (9,2%), Iraka (8,8%), Sirije (8,7%) i Afganistana (7,5%). Taj se trend povećao u zadnjih desetak dana kada su Službi prijavljena 743 nezakonita migranta.

U ponedjeljak je i vlada Unsko-sanske županije (USŽ) odlučila da u privremenim migracijskim centrima zbog narušenog sigurnosnog stanja uvede stroži kućni red. To podrazumijeva ograničeno kretanje migranata, te izmještanje jednoga broja osoba koji nemaju smješta, na novu lokaciju na Vučjaku, a čemu su se u nekoliko navrata usprotivili Hrvati koji žive u nekoliko bihaćkih sela.

Premijer USŽ-a Mustafa Ružnić rekao je kako će se ograničiti kretanje migrantima izvan privremenih prihvatnih centara. Tijekom prošlog tjedna u više navrata je došlo do obračuna migranata na području Unsko-sanske županije koji se na svaki mogući način pokušavaju dokopati teritorija Republike Hrvatske te nastaviti dalje prema Europskoj uniji.

Ranije su stanovnici većinski hrvatskih bosanskohercegovačkih sela Zavalja, Žegara i Vedrog Polja, koja se nalaze uz granicu s Hrvatskom u bihaćkoj općini, prosvjedovali protiv smještanja migranata nedaleko od njihovih sela u mjestu Vučjaku strahujući za vlastitu sigurnost. Oni su zatražili da se taj migrantski centar ne gradi na lokaciji Vučjaka.

kamenjar.com