Zadnji komentari

Prilivom velikog broja migranata na području F BiH došlo je do narušavanja sigurnosne situacije

Pin It

Image result for tučnjava migranata

Sigurnosna situacija tako se ogledala u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od strane migranata i to razbojništava, teških krađa, krađa, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja sigurnosti na štetu građana, kao i narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike, oštećenja tuđe stvari, masovnih tuča, nasilničkog ponašanja na područjima gore navedenih županija

Problematika migrancija u Federaciji BiH bila je jedna od tema redovitog sastanka Koordinacije ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara županijskih ministarstava u utorak i srijedu u Ljubuškom.

Na sastanku je naglašeno da je prošla godina bila u znaku migrantske krize zbog velikog priliva i boravka migranata na područjima Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Prilivom velikog broja migranata na području Federacije BiH, navode iz FUP-a, došlo je do narušavanja sigurnosne situacije.

Sigurnosna situacija tako se ogledala u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od strane migranata i to razbojništava, teških krađa, krađa, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja sigurnosti na štetu građana, kao i narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike, oštećenja tuđe stvari, masovnih tuča, nasilničkog ponašanja na područjima gore navedenih županija.

”Migranti nerijetko koriste određene slabosti sustava pa su nakon izvršenja kaznenih djela i privođenja uglavnom davali lažni identitete koji je teško provjeriti obzirom da se provjere vrše isključivo posredstvom zemalja iz kojih dolaze, a isti uglavnom navode da dolaze iz zemalja zahvaćeih ratom kao što je Irak, Sirija i Afganistan.

Navedeno predstavlja evidentan problem za policijske agencije obzirom da se utvrđivanje identiteta izvršitelja kaznenih djela migranata vrši uglavnom na osnovu njihovog osobnog iskaza, daktiloskopiranja, te na osnovu DNK u slučaju izvršenja težih kaznenih djela”, istaknuo je Zamjenik direktora FUP-e, Ensad Korman.

Jedan od zaključaka održanog sastanka kada je u pitanju problematika vezana za migrantsku krizu, u tekućoj 2020. godini može doći do narušavanja sigurnosne situacije na određenim područjima Federacije Bosni i Hercegovini.

Razlog tomu, smatraju sudionici susreta, može biti ako nadležne institucije u Bosni i Hercegovini blagovremeno ne poduzmu adekvatne mjere i radnje u pogledu ulaska migranata sa istoka u BiH, jer postoji vjerovatnoća da će se početkom proljeća i dolaskom ljepšeg vremena priliv migranata ponovo povećati.

Kao potpisnici Sporazuma o uspostavi sustava elektroničke razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava u BiH, po pitanju migracija kao i drugih kaznenih djela, navode, Federalna uprava policije i županijski MUP-ovi nastavit će sa međusobnom kontinuiranom suradnjom, suradnjom sa ostalim agencijama za sprovedbu zakona u BiH, kao i nadležnim tužiteljstvima i sudovima, naročito u pogledu razmjene podataka, provjere i utvrđivanja identiteta, te drugim zakonom propisanim aktivnostima.

”Vezano za Sporazum o uređivanju međusobnih odnosa, prava i obaveza FUP-a i županijskih ministarstava unutarnjih poslova, a u vezi uspostave i održavanja informacijskog sustava za elektroničku razmjenu podataka iz evidencija policije u FBiH, u sljedećem razdoblju poduzet će se aktivnosti koje se odnose na unaprijeđenje, razvoj i održavanje sustava u pogledu angažiranja vanjskog suradnika koji će preuzeti navedene poslove, a koje troškove će snositi svi potpisnici sporazuma na temelju odredbi kojima je definirana navedena oblast”, navedeno je na sastanku.

S tim u vezi, Federalna uprava policije je preuzela obavezu da do sljedećeg sastanka prikupi svu potrebnu dokumentaciju na pripremi i provedbi kompletne procedure oko angažiranja vanjskog suradnika obzirom da se server nalazi u zgradi Federalne uprave policije, priopćeno je iz FUP-a.

kamenjar.com