Zadnji komentari

Broj migranata porastao za 541% na zapadnoafričkoj ruti

Pin It

Masovne ilegalne migracije u Europi ne miriju. Nema znakova usporavanja. U prva dva mjeseca 2024. bilo je 31 200 ilegalnih prelazaka granice, prema podacima Frontexa, agencije za vanjske granice EU-a.

Frontex posebno upozorava na eksplozivan rast duž zapadnoafričke rute u Europu. Broj ilegalnih migranata na tom potezu skočio je za 541 posto u posljednja dva mjeseca.

„Zapadnoafrička ruta ostala je najprometnija migracijska ruta u EU, s dolascima u siječnju i veljači koji su dosegli gotovo 12 100. To je bio najveći ukupni iznos za ova dva mjeseca otkako je Frontex počeo prikupljati podatke 2011. godine”, napisala je agencija, prenosi Remix.

Rast i na drugim rutama

Zapadnoafrička ruta odnosi se na nezakonite dolaske na Kanarske otoke u Atlantskom oceanu. Glavna su polazišta migranata Maroko, Zapadna Sahara, Mauritanija, Senegal i Gambija. Za ovaj rast posljednjih mjeseci zasigurno su zadužene i kriminalne skupine sa sjedištem u Mauritaniji koje se fokusiraju na trgovinu ljudima. Oni u čamcima šalju migrante iz podsaharskog područja na Kanarske otoke.

Druge su rute također zabilježile velike skokove. Ruta istočnog Sredozemlja, odnosi se na ilegalne dolaske u Grčku, Cipar i Bugarsku, zabilježila je porast od 117 posto. U međuvremenu, srednjomediteranska ruta, koja je zabilježila najveći broj neregularnih prijelaza u 2023., “nastavila je pokazivati ​​silazni trend iz posljednjih mjeseci, s međugodišnjim padom od 70 posto na nešto iznad 4300. U siječnju je bilo oko 2000 detekcija migranata na ruti.” Srednjomediteranska ruta ide od Alžira, Egipta, Libije i Tunisa do Italije i Malte.

Prošle godine zabilježen je imigracijski tsunami, s više ilegalnih imigranata koji su stigli u Europu nego bilo koje godine.

Nove brojke sigurno će pobuditi zabrinutost u EU-u i pitanje kako će se Europa braniti od ilegalnih migracija.

Podsjetimo, sam šef Frontexa Hans Leutens ranije je rekao da je imigracija nezaustavljiva.

“Migracija je stvarnost. Ništa ne može spriječiti ljude da prijeđu granicu. Ni zid, ni ograda, ni more”, kazao je.

narod.hr