Zadnji komentari

Da se ne zaboravi: 18. kolovoza 1991. otet dr. IVAN ŠRETER

Pin It

Image result for dr ivan Å¡reter

Srpski pobunjenici, pod lokalnim vodstvom Veljka Džakule, su oteli dr. Ivana Šretera (1951.–1991.).Hrvatski mirotvorac iz Pakraca je mučen i ubijen, zadnji put je viđen živ 29. kolovoza 1991. godine i od tada mu se gubi svaki trag. Dogovorena je njegova razmjena s Miloradom Pupovcem za dva srpska doktora koji su bili uhićeni jer su krali lijekove i nosili ih pobunjenicima. Hrvatska strana je oslobodila dva srpska doktora a srpska strane i Milorad Pupovac nisu ispunili dogovor.

Dokumentarni film „Časnik mirotvorac“ o dr. Ivanu Šreteru napravio je Dražen Bušić, nastao je u produkciji Zaklade “Dr. Ivan Šreter”. Svečana premijera bila je 9. lipnja 2009. godine. To je film o hrvatskom mučeniku dr. Ivanu Šreteru, kojega nazivaju i „hrvatski Gandi“ zbog njegova mirotvorstva. On je pozivao na mir i suživot svih na teritoriju Republike Hrvatske bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na političko i vjersko uvjerenje. Izvadak iz govora dr. Ivana Šretera:

”Prijatelji, braćo i sestre sugrađani, danas dokazujemo da je to naša Pakračka općina u granicama Hrvatske… mi, Hrvati, Česi, Talijani, Mađari i braća Srbi i svi ljudi dobre volje koji žele mir, ravnopravnost i sreću u Pakračkoj općini…”

Otmice Hrvata

Na području Pakraca oteti Hrvati i pripadnici drugih naroda su odvedeni u logor Bučje. Kroz taj logor je prošlo 200 do 250 stanovnika (muškaraca i žena). Većina logoraša je razmijenjena u siječnju 1992. godine. Nije poznata sudbina 22 osobe koje su bile u logoru. Za zločine u logoru Bučje nitko nije odgovarao!

18./19. kolovoza 1991. u Zagrebu pred židovsku općinu i na židovsko groblje su pripadnici KOS-a (Pripadnici jugoslavenske kontraobavještajne službe) podmetnuli eksploziv. Cilj tog terorističkoga čina bio je kompromitiranje Hrvatske pred svijetom. To je bio uobičajen način rada jugoslavenskih tajnih i javnih službi.

18. kolovoza 1991.

JNA i srpski teroristi zauzeli Okučane.

na policijsku postaju u Belom Manastiru ispaljeno 30 minobacačkih granata, sa srpskih terorističkih položaja

Iz JNA kasarni u Petrinji se puca po Komarevu, Viduševcu te selima Banije i Korduna.

18. kolovoza 1992. Na Slavonski Brod palo 250 najrazornijih granata, a kao posljedica toga sedam poginulih i 14 ranjenih Brođana.

18. kolovoza 1994. Trebinjski Srbi topništvom gađali šire područje Čilipa.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr