Zadnji komentari

Obilježena 26. godišnjica pokolja 22 Hrvata u selu Trusina

Pin It

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Trusini kod Konjica u utorak je obilježena 26. godišnjica ubojstva 22 Hrvata koje su pripadnici Jedinice za posebne namjene ‘Zulfikar’ ubili na današnji dan 1993. godine.

Kod spomen-obilježja i križa podignutog na mjesnom groblju u Trusini, uz članove obitelji i prijatelje žrtava, okupili su se i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda i ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša.

Nakon polaganja vijenaca održana je sveta misa koju je predvodio don Ante Ledić koji je u svojoj propovijedi pozvao na opraštanje i podsjetio na posljednje Isusove riječi na križu: “Oče oprosti im jer ne znaju što čine”.

U napadu postrojbi Armije BiH kojima je zapovijedao Zulfikar Ališpago selo je zauzeto u ranim jutarnjim satima, nakon čega je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a.

Najstarija žrtva bila je Kata Drljo koja je u vrijeme kada je ubijena imala 75 godina dok je najmlađa žrtva Ivan Drljo u vrijeme kada je ubijen imao 21 godinu.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini dosad pravomoćno osudio bivše pripadnike Armije BiH Edina Džeku, i to na 13 godina zatvora, dok je Rasema Handanović temeljem sporazuma o priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora.

Na 15 godina zatvora osuđen je Nihad Bojadžić, Nedžad Hodžić dobio je 12 godina, a Mensur Memić deset godina zatvora.

Za ovaj zločin optužen je i Zulfikar Ališpago protiv koga je vođen odvojen proces zbog lošeg zdravstvenog stanja.

HMS