Zadnji komentari

Održano tradicionalno hodočašće povodom 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Hrvatskog križnog puta

Pin It

Ove nedjelje 2.6.2019. godine održano je na Maceljskoj gori kod Lepe Bukve kod Đurmanca tradicionalno hodočašće povodom 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Hrvatskog križnog puta. Nakon križnog puta, u crkvi Muke Isusove Macelj održana je koncelebrirana sveta Misa koju je predvodio mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Hodočašće je okupilo brojne hodočasnike iz svih krajeva Hrvatske, političke predstavnike državne i lokalne vlasti, predstavnike udruga i mnoge druge.

Podsjetimo, Macelj odnosno Maceljska gora najveće je stratiše Hrvata – žrtava partizansko komunističkog zločina 1945 godine. Procjenjuje se da je na ovome mjestu brutalno smaknuto oko 13.000 civila, vojnika, te brojni svećenici na svome križnom putu od Bleiburga preko Slovenije do Hrvatske. Nakon ovog pokolja, ovo je područje proglašeno Titovim lovištem.

Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina 1992 godine u Maceljskoj šumi istražila je 23 jame iz kojih su ekshumirane 1.163 žrtve i nakon 12 godina provedenih u crnim vrećama na Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dostojno sahranjene u zajedničkoj grobnici pokraj crkve Muke Isusove u Maclju. 130 jama sa tisućama žrtava još je neistraženo.

Nalazi i zapisnici Državne komisije ukazuju da su žrtve na Maclju prije smrti bile vezane žicom, a usmrćivane udarcima tvrdog predmeta u glavu ili metkom u potiljak. Svjedoci i dokumenti potvrđuju i mučenja prije usmrćivanja.

Početkom 2004. g., okupila se nekolicina složnih ljudi, koji nikad nisu zaboravili strašne patnje i žrtve križnih putova hrvatskog naroda. Zaslugom Stjepana Brajdića, hrvatskog vojnika, sudionika Križnog puta i dugogodišnjeg političkog zatvorenika i fra Drage Brgleza, župnika župe sv. Jurja u Đurmancu, započeli su s pripremama za pokop zemnih ostataka 1163 maceljskih mučenika te izgradnju grobnice za njihovo trajno počivalište.

Na misi zadušnici 6. lipnja 2004. na Maclju pomoćni biskup zagrebački mons. Vlado Košić blagoslovio je kamen temeljac za novu crkvu Muke Isusove, a već 22. listopada 2005 godine 1163 maceljskih mučenika je pokopano u zajedničkoj grobnici. Od tada  svake godine prve nedjelje u lipnu, mnoštvo hodočasnika  dolazi pokloniti se u znak sjećanja ovim hrvatskim žrtvama stradalim od brutalne komunističko partizanske ruke. 

Vlatka Sakar