Zadnji komentari

Sestre milosrdnice odvedene iz bolnice i bačene u jamu Jazovka

Pin It

Sestre milosrdnice

Sestre su ubijene jer su bile svjedokinje masakra nad ranjenicima

Partizani su u noći 15.05.1945 god., iz bolnice za duševne bolesti Vrapče prisilno odveli sestre milosrdnice Liphardu Josipu Horvat, Konstantinu Rozu Mesar i Geraldu Anu Jakob. Titovi partizani su ove plemenite žene pobili i bacili u jamu Jazovku koja se nalazi na obroncima Žumberačkog gorja!

Sestra Lipharda (Josipa) Horvat

Sestra Liphorda Josipa Horvat

Rođena je u Varaždinu 6. ožujka 1902. godine, od oca Ljudevita i majke Rozalije, rođ. Cafuta. Krštena je 9. ožujka 1902. u Župi sv. Nikole u Varaždinu, tada Zagrebačka nadbiskupija, a danas Varaždinska biskupija. U Družbu je stupila 1. prosinca 1926. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 21. prosinca 1928., a doživotne 21. studenoga 1932. godine u Zagrebu. Bila je stručna švelja i radila je u bolnici za duševne bolesnike u Vrapču. U noći 15. svibnja 1945. došla je partizanska straža s naredbom vlasti da ustane i pođe s njima. Nije joj pomoglo ni obrazloženje da je medicinske usluge pružala i partizanskoj vojsci. Završila je svoj život u Jazovki u 43. godini života optužena kao državni neprijatelj, zajedno sa sestrama s kojima je radila.

Sestra Geralda (Ana) Jakob

Sestra Geralda (Ana) Jakob

Rođena je 17. srpnja 1906. u Donjarima kod Koprivnice, od oca Josipa i majke Roze, rođ. Tolnaj. Krštena je 23. srpnja 1906. u Župi sv. Barbare u Carevdaru, tada Zagrebačka nadbiskupija, a danas Bjelovarsko-križevačka biskupija. U Družbu je stupila 31. kolovoza 1925. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 21. prosinca 1927., a doživotne 21. prosinca 1931. godine u Zagrebu. Poslije zavjetovanja radila je u gradskoj ubožnici kao bolničarka, a nakon toga premještena je u bolnicu Vrapče gdje je vrlo savjesno radila u ambulanti na teškoj dužnosti s umobolnim pacijentima. U noći 15. svibnja 1945., u 39. godini života, partizani su je odveli zajedno s ostalim sestrama, bolesnicima i ranjenicima te bacili u Jazovku jer je bila svjedokom masakra što su ga u podrumu bolnice vršili nad ranjenicima. Svoje milosrdničko služenje zapečatila je herojskim djelom: komandantu koji ju je odveo u Jazovku prije odlaska dala je injekciju, isprala mu i povila ranu koju je zadobio od ugriza psa.

Sestra Konstantina (Ruža/Roza) Mesar

Sestra Konstantina (Roza) Mesar

Rođena je 26. listopada 1907. u Tugonici, Marija Bistrica, od oca Valentina Stubičana Mesara i majke Marije, rođ. Habazin. Krštena je 27. listopada 1907. u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici, Zagrebačka nadbiskupija. U Družbu je stupila 25. srpnja 1927. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 21. studenoga 1929., a doživotne 21. studenoga 1932. godine u Zagrebu. Radila je u Šibeniku, najprije u kuhinji kod svećenika, a potom je istu dužnost vršila i u šibenskoj bolnici. Neko je vrijeme radila u splitskom sirotištu, a zatim je, shrvana bolešću, otišla u Zagreb. Poslije ozdravljenja radila je u bolnici u Vrapču, gdje je ostala sve do svoje mučeničke smrti. U noći 15. svibnja 1945. u 38. godini života partizani su je odveli i zajedno sa s. Geraldom Jakob i s. Liphardom Horvat bacili u Jazovku.

U Gospiću je 16. svibnja 2018., na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić svečano otvorio postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih sestre Žarke Ivasić i šest susestara mučenica (s. M. Kornelije Horvat, s. Lipharde Horvat, s. Geralde Jakob,s. Konstantine Mesar, s. Trofime Miloslavić i s. Blande Stipetić) iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, koje su stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri.

Uredništvo/komunistickizlocini.net