Zadnji komentari

Obilježena 74. godišnjica velike tragedije Crni potok

Pin It

Udruga “Hrvatski domobran” ogranak Našice, uz pomoć Matice hrvatske Našice, Udruge “Hrvatski sokol” i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, već dugi niz godina organizira komemoraciju u spomen žrtvama na spomen-području Crni potok.

Ova strašna tragedija dogodila se u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile nekoliko stotina zarobljenih vojnika i civila. Obilježavanje je započelo križnim putem iz centra grada u organizaciji Planinarske sekcije sv. Bernarda.

Prigodni program započeo je pozdravnim govorima, nakon kojih je slijedila misa predvođena fra Marijanom Vidovićem, fra Zoranom Bibićem i fra Oktavijanom Nekićem, a zapjevao je i zbor iz Donje Motičine uz goste. Komemoraciju je upriličio i solist na trubi, Krešimir Štimac. Okupljenima se obratio predsjednik udruge “Hrvatski domobran” Našice Željko Tomić koji je istaknuo da je na tom mjestu život izgubilo više od 1600 žrtava nakog strašnog križnog puta od Bleiburga, a imena onih za koje se zna da su ovdje tragično skončali je nabrojio.

Sve okupljenje pozdravili su i gradonačelnik Josip Miletić, izrazivši sućut obiteljima poginulih te svim okupljenima zahvalio na dolasku.

“Srdačno Vas pozdravljam u ime Grada Našica i zahvaljujem Vam što ste i ove godine odvojili vrijeme da dođemo na Crni potok da se nikada ne zaboravi žrtva koja je ovdje dana. Nikada ne smijemo zaboraviti ni žrtvu hrvatskih branitelja, jer mnogi su sanjali Republiku Hrvatsku ali na čelu sa dr. Franjom Tuđmanom, nakon velebne pobjede mi ju danas možemo živjeti. Zahvaljujem se našoj braći franjevcima što kontinuirano vode brigu da se sa molitvom i blagoslovom sjetimo svih onih koje su svoje živote dali.” – rekao je gradonačelnik.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, čast poginulima dali su u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanica Ivana Horvat, izaslanstvo Osječko – baranjske županije predvođeno potpredsjednikom Skupštine Ivicom Čemeom, izaslanstvo Grada Našica predvođeno gradonačelnikom Josipom Miletićem, izaslanstva udruge “Hrvatski domobran” iz cijele Hrvatske te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.

nasice.com