Zadnji komentari

Množenje Roma i dijeljenje Hrvata

Pin It

Jedna rečenica bez pokrića koja se prigodno upotrebljava već nekoliko godina ponovo je postala popularna među nekim novinarima i trenutno je se može vrlo često naći u medijskom prostoru. Prema tezi iz rečenice nepoznat netko pretpostavlja da je broj Roma ubijenih u Jasenovcu nekoliko puta veći od trenutnog stanja na mrežnom jasenovačkom popisu.

Izraz „nekoliko puta“ implicira da je to najvjerojatnije i više od dva puta u odnosu na današnje brojke Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac. Prema stanju od 3. kolovoza 2019. godine na mrežnom jasenovačkom popisu nalaze se 16.164 navodne žrtve kod kojih se u rubrici „Narodnost“ navodi da su Romi. To bi značilo da je prema „pretpostavci“ u Jasenovcu ubijeno minimalno preko 30 tisuća, a vjerojatno se cilja na 40 do 50 tisuća da se ne zaostane previše za srpskih „sto iljada“. Na taj način bi Jasenovac za Rome bio pogubniji od Auschwitza.

U ovogodišnjoj epizodi ponavljanja „pretpostavke“ sve je krenulo kad je novinar Danijel Prerad 2. kolovoza 2019. godine na portalu Večernjeg lista napisao tekst u kojem se između ostalog nalazi i ova rečenica: „Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, od kojih je 5.608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.“  Koincidentno istog datuma je na istom portalu pojavio se još jedan tekst Danijela Prerada u kojem je napisao gotovo istu rečenicu: „Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijena Roma, od kojih je 5608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.“  Razlike u tekstu su zaista minimalne. Portal Dnevno.hr je u kolovozu 2015. godine naveo da je Danijel Prerad sličnu rečenicu koristio i prilikom izvještavanja s komemoracije za Rome, konkretno: „Poimence su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.“ Znači jedina evolucija ove copy-paste mudrosti je u proširenju rečenice, dok je glavni sadržaj ostao isti. Tekst iz Večernjeg lista s oznakom „trusted“ prenesen je i na nekim drugim portalima koji bi mu trebali dati međunarodni pedigre. Međutim, tu rečenicu iz ovogodišnje serije ponavljanja moguće je pronaći i u još starijim javno dostupnim tekstovima. Tako se u tekstu islamske zajednice u Sisku od 2. kolovoza 2013. godine navodi sljedeće: „Na cijelom području nekadašnjeg ustaškog logora za vrijeme tzv. NDH evidentirana su imena 16.173 ubijenih Roma, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći. Od toga broja 5608 je djece.“  Znači spomenuti sadržaj u blago različitim modifikacijama već nekoliko godina kruži Internetom jer ga je moguće pronaći na još mnogo drugih mrežnih stranica. Međutim, iako se očito radi o često kopiranom sadržaju, u njemu se nalazi nekoliko problematičnih podataka.

Broj od 16.173 žrtve je gotovo sigurno preuzet s mrežnih stranica Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac i moguće ga je naći na arhiviranim inačicama odgovarajuće stranice iz 2013. godine kao i iz 2019. godine. Još ranije, tj. 2009. godine broj romskih žrtava je bio 15.591. Međutim, zašto netko koristi JUSP-ov podatak o 16.173 popisanih Roma kad je poznato da je mrežni jasenovački popis poznat po svojim promjenama? Naime, od 15. ožujka 2018. godine kad se dogodila promjena o kojoj je pisano  u Hrvatskom tjedniku od 29. ožujka 2018. godine do danas broj Roma na mrežnom jasenovačkom popisu je 16.164. Nadalje, kad se spominje evidentiranje imena, treba spomenuti da od 16.164 Roma na mrežnom jasenovačkom popisu za njih 2.485 nije navedeno ime ili prezime. Znači očito ni ovdje različiti autori ne znaju o čemu točno pišu.

Što točno znači konstrukcija „pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći“? Naime, prema V. Žerjaviću u Jasenovcu je stradalo oko 10 tisuća Roma. Nadalje, prema Žerjaviću je 1941. godine u Hrvatskoj bilo oko 16.000, a u Bosni i Hercegovini oko 1.000 Roma. Kako ih je onda moglo biti ubijeno nekoliko puta više? Kao pouzdani kadar saveznih struktura bivše Jugoslavije Žerjavić je davao procjene broja žrtava pazeći pri tom da one ne budu manje od broja koji su komunisti „skrupulozno“ popisali za popis žrtava rata iz 1964. godine. Svakako ga se ne bi moglo svrstati u revizioniste, a ipak su njegove procjene znatno niže od sadašnjeg broja romskih žrtava. Nekima je to očito nedovoljno za njihove apetite.

Bez obzira na razvijene mehanizme kontrole medija u otvorenom društvu naivno je pomisliti da bi ponavljanje moglo neutemeljenu pretpostavku ili izmišljotinu jednom pretvoriti u istinu. Dok ima struje, sve ostaje zapisano negdje na internetu. Uz sav trud koji neki ulažu, tako će proći svaki propagandani slogan pa bio on samo plod ostrašćenog aktivizma ili osmišljen u obavještajnoj kuhinji. Podcjenjuje se internetska pismenost, inteligencija i domoljublje velike većine Hrvata pa tako i onog šutljivog dijela pučanstva. Nereagiranje državnih tijela na te pojave samo će malo ohrabriti nove pokušaje i odgoditi im neminovan kraj. Koje su to pretpostavke o množenju broja ubijenih Roma na koje se neki pozivaju? Imaju li možda podatke o nekim popisima stanovništva koji se značajno razlikuju od službenih iz nekadašnje Kraljevine Jugoslavije? Možda bi ova pitanja trebalo uputiti autorima takvih tekstova.

Izvor: narod.hr