Zadnji komentari

Podsjetnik na monstruoznost zločina počinjenih u Vukovaru

Pin It

Uz 28. obljetnicu vukovarske tragedije

U vremenu kad je Komisija za žrtve rata i nestale osobe 1998. godine iskopavala masovne grobnice iz vremena srpske okupacije Vukovara, Juliene Bušić, koja je bila s ekipom na terenu kao tada zaposlenica Ureda Predsjednika, o svim je rezultatima iskapanja pisala izjave/izvješća

na engleskom jeziku koja su slana svim veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj, ali i medijima. Izvješća su prevedena i na hrvatski jezik.

U nastavku prvi put objavljujemo neka od tih izvješća koje je Julienne Bušić dostavila ekskluzivno Portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća. Ususret sutrašnje 28. obljetnice vukovarske tragedije, ta nas izvješća još jednom podsjećaju na monstruoznost zločina koje su JNA i Srbi počinili u Vukovaru. Velik broj tih zločina do danas je ostao nekažnjen. Nadamo se da će izvješća/izjave koje je gospođa Bušić priredila biti objavljene i kao posebna knjiga kao još jedan trajni podsjetnik na monstruoznost zločina počinjenih u hrvatskome gradu na Dunavu. (hkv)

Vlada Republike Hrvatske

Komisija za žrtve rata i nestale osobe

13. svibnja 1998.

Danas identificirano 18 tijela iz masovne grobnice

Tijela 17 muškaraca u dobi od 23 do 68 godina i jedno tijelo žene od 73 godine danas su identificirali članovi obitelji VUkoji su doputovali iz svih krajeva Hrvatske radi identifikacije ubijenih, te da bi se pobrinuli oko ukopa pokojnika. Od tih članova obitelji samo jedan stanuje u Vukovaru, dok ostali borave u hotelima za izbjeglice ili u privatnom smještaju.

Austrijski umjetnik posjetio mjesto ekshumacije

Poznati austrijski umjetnik Herman Pedit iz Istočnog Tirola danas je bio sa suprugom Liesl u Vukovaru na mjestu ekshumacije da bi skupio dokaze za njegov opsežan projekt o žrtvama rata. Njegova kolekcija uljanih slika, koje Pedit opisuje “pejzažem lica” prikazuje žrtve iz tri grada: Sarajeva, Srebrenice i Vukovara. Kada kolekcija od više od 50 slika bude završena Pedit se nada organiziranju izložbi u Europi i SAD-u. Cilj mu je osigurati njegovim slikama da budu moralna optužba zločinaca i onih koji su bili svjedoci tih zločina, a nisu intervenirali. Pedit je dao interview Hrvatskom radiju Vukovar.

Sutra nastavak na identifikacijama

Rad na ekshumaciji nastavlja se 14. svibnja, a očekuje se da će biti identificirano još 19 novih žrtava. Od prvog dana ekshumacije otvorena su tri reda grobnice i tijela su ekshumirana. Svaki red iskapan je oko tri dana, a u svakom je pronađeno oko 7 tijela.

Pukovnik Ivan Grujić

Predsjednik Komisije za zatvorene i nestale osobe

Vlada Republike Hrvatske

Komisija za žrtve rata i nestale

14. svibnja 1998.

Još 19 žrtava identificirano u vukovarskoj masovnoj grobnici

Danas je identificirano 15 tijela muškaraca i 4 ženska tijela. Najmlađa žrtva bila je djevojka od 16 godina, a najstarija žrtva muškarac od 77 godina. Članovi obitelji koji su doputovali iz razlièitih krajeva zemlje radi identifikacije trenutno žive u izbjegličkim kampovima. Dosad je ekshumirano 320 tijela, a 154 je identificirano.

Patolog vukovarske masovne grobnice daje informacije o žrtvama

Glavni patolog dr. Drinko Balićević danas je medijima iznio detalje o nekoliko ekshumiranih tijela u dva posljednja dana: jedna ženska žrtva se porađala u trenutku kad je bila ubijena. Ostaci dječjeg kostura pronađeni su kraj njenog Vukovartijela u masovnoj grobnici. Druga žrtva, muškarac, umrla je od rana zadanih nožem u vrat; zaključak do kojeg se također došlo u medicinskom protokolu pristiglom od vlasti iz Beograda. Druge žrtve ubijene su iz blizine metkom u čelo, lijevu, desne ili stražnju stranu glave, a to su znakovi, kako kaže dr. Balićević već poznati načini smaknuća. Pronađene su i mnogobrojne kosti na nekim mjestima grobnice - dr. Balićević ističe kako je to dokaz kršenja Ženevske konvencije koja naročito zabranjuje zakapanje čitavih tijela i dijelova tijela u zajedničku grobnicu

“Hrvatski Feniks” traži povećanje identifikacija pomoću DNK

Polovica od žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice na Ovčari, te na drugim mjestima ostaje neidentificirano. “Hrvatski Feniks”, društvo koje okuplja obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, traži povećanje identifikacija pomoæu DNK, tako da se doðe što prije do rezultata. Potpredsjednik Vlade RH, dr. Ivica Kostović izjavio je na sastanku u Zagrebu da dosta patologa ide na tečaj za identifikaciju pomću DNK, koji traje od 9 do 12 mjeseci, te da su opremljena još dva laboratorija da bi se što brže identificirala tijela žrtava.

Vlada Republike Hrvatske

Komisija za žrtve rata i nestale osobe

19. svibnja 1998.

Tijela danas ekshumirana imala su ruke i stopala vezana žicom i užem

Još 21 tijelo danas je ekshumirano iz petog reda masovne grobnice u Vukovaru. Sve žrtve su muškarci, a neki od njih imali su vezane ruke iza leđa ili noge vezane žicom ili užem. Ta tijela su odmah fotografirana nakon ekshumacije.

Ekshumirano je i jedno tijelo žene starosti oko 60 godina s užetom vezanim čvrsto oko vrata što pokazuje, kako je rekao dr. Balićević, da se u ovom slučaju radi ili o samoubojstvu ili o namjerno izazvanoj smrti vješanjem, a što je počinio netko drugi.

106 tijela ostalo je neidentificirano od početka ekshumacije

Od početka ekshumacije 28. travnja 1998. 106 tijela nije bilo mogće identificirati pa su ta tijela poslana u Zagreb na daljnja medicinska ispitivanja radi identifikacije.

Društvo nestalih i zatočenih osoba posjetilo je masovnu grobnicu u Vukovaru

Grupa majki iz Osijeka čija su djeca nestala, a nigdje se ne vode kao nestali, danas je položilo vijence na groblju u Vukovaru za sve žrtve iz masovne grobnice. To društvo osnovano je 1992. i nastavlja s pritiskom na Vladu u Beogradu za cjelokupan popis svih nestalih i zatoèenih osoba.

Istražitelji postižu dobre rezultate u radu

Prema riječima svjedoka jedna je cijela obitelj u Vukovaru ubijena i bačena u bunar. Istražitelji su danas započeli s radom da bi došli do dokaza. Iz bunara su izvađeni neki predmeti među kojima i pištolj, no tijela još nisu nađena pa se istraživanje nastavlja.

Vlada Republike Hrvatske

Komisija za žrtve rata i nestale osobe

17. lipnja 1998.

Utvrđen uzrok smrti unuke i bake, jučer ekshumiranih

Tim forenzičara koji radi na ekshumaciji masovne grobnice u Vukovaru utvrdio je autopsijom da su 64-godišnja žena i njena 4-godišnja unuka, jučer ekshumirane u Borovom Selu, umrle od rana izazvanih mecima iz blizine u glavu. Kao što se vidi na fotografijama snimljenim na mjestu zločina, a koje je hrvatska policija pronašla u policijskom arhivu srpskih snaga iz vremena njihove okupacije Vukovara, baka je sjedila na stolici i čuvala unuku u krilu u trenutku kad su ubijene. Dijete je skliznulo na pod i ležalo u lokvi krvi nakon ubojstva. Zločinci do danas nisu otkriveni i još su na slobodi.

Nastavljaju se ekshumacije na Novom Groblju u Vukovaru

Među žrtvama danas ekshumiranim bio je i bračni par starosti 60 i 72 godine, zakopani jedno pored drugog u petom Zadroredu grobnice. Jedno tijelo pronađeno je golo, ruku vezanih iza leđa i obezglavljeno. Jedan muškarac pronađen je prerezanog vrata, a to svjedoči i dokumentacijska fotografija. Starija žena pronađena je s užetom čvrsto vezanim oko njezinog vrata. Prema dokumentaciji primljenoj iz Beograda u jednoj drvenoj kutiji trebalo je biti tijelo žrtve, no pronađena je prazna. Danas su ekshumirane 22 žrtve.

Danas identificirano 26 žrtava

Posmrtne ostatke generala imenom Blago Zadro, zapovjednika branitelja Vukovara tijekom opsade grada od strane Jugoslavenske Narodne Armije i srpskih paravojnih snaga, danas je identificirala njegova supruga.

Dob danas identificiranih žrtava je od 4 do 68 godina. Četiri godine imala je djevojčica iz Borovog Sela ubijena zajedno s njenom bakom.

Od 25 identificiranih bila su 22 muškarca i 4 žene.

(hkv)