Zadnji komentari

U Osekovu ubijeno 97 mještana, locirana i tri grobišta sa preko 300 žrtava

Pin It

 MG_0327

Blagoslov Bijelog križa istine u Osekovu 2020 godine

Osekovo, na raskrižju Moslavine, Lonjskog polja i Posavine, nalazi se na području Sisačko-moslavačke regije. Bijeli križ istine ispred crkve Svete Ane u Osekovu svjedoči tragičnoj istini i trajnom sjećanju na 97 hrvatskih žrtava Osekova i ovog dijela Moslavine tijekom Drugog svjetskog rata

kao i poslijeratnih masovnih zločina južnog komunizma: 300 neidentificiranih ubijenih civila i hrvatskih vojnika na križnom putu Brezovica i Osecka Grove. 15. ožujka 2020. sisački biskup Vlado Kosić blagoslovio je ovaj “bijeli križ istine” u spomen na poginule u Drugom svjetskom ratu. Žrtve su i danas skrivene. Međutim, previše je tih ljudi koji su ubijeni bez suđenja i bez dokazane krivnje, pokojnici koji su članove svojih obitelji ostavili u suzama i za koje se i dan danas govori neistinitim.

U ovom mirnom dijelu Moslavine – bez stvarnih ratnih djelovanja 1941.-1945. – život je izgubio svaki deseti stanovnik današnjega administrativnoga grada Popovače, njih 956. U Gornjoj Jelenskoj najviše, 128, Strušcu 90, Potoku 95, Osekovu 97 i Voloderu 115 Hrvata. 

Tri masovna grobišta u Osekovu

Kad je riječ o „crvenom Osekovu“, kako to naselje između Lonjskoga polja, magistralne cestovne i željezničke prometnice te obronaka Moslavačke gore, nerijetko nazivaju povjesničari i viktimolozi, ondje je uporni istraživač arhiva dr. Kovačević abecednim redom zabilježio 97 smrtno stradalih; onih poniklih u Osekovu, doseljenih zbog službe ili bračne zajednice podno vitkoga zvonika župne crkve sv. Ane. Njihovo će stradanje trajno obilježiti Bijeli križ istine, petnaesto spomen-obilježje Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije i sisačkoga, odnosno popovačkoga Ogranka Hrvatskog domobrana, stoljeće i pol’ stare udruge koja njeguje plemenite nacionalne obrambeno-vojničke tradicije još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Ali i o postojanju triju masovnih grobišta, žrtava komunističke ideologije smrti. Masovno grobište u Gajbrejčeku je grobište zarobljenih njemačkih vojnika, u Vinatici Brezovičkom gaju je grobište 250 žrtava komunizma, a u Osečkom gaju u grobištu je oko 50 civila iz raznih krajeva Hrvatske, odnosno hrvatskih vojnika, blajburških povratnika s mučeničkih križnih putova komunističke partizanske vlasti, od Austrije i Slovenije. Tekst spomen ploče podno bijeloga križa podsjećat će putnike i namjernike i na velik broj neznanih Hrvata poginulih u Lonjskom polju u osvetničkom naletu partizana na goloruke domoljube. 

Uredništvo/komunistickizlocini.net