Zadnji komentari

Mladen Pavković: Gdje su ti koji su činili strašne zločine u Jazovki?

Pin It

Hrvatska: Iz jame Jazovka izvađeni posmrtni ostaci više od 800 osoba

 Hrvatska vlast nažalost sve do ove godine nije dopustila istraživanje ovih jezivih zločina. Istraživali su se hrvatski branitelji i stradalnici koji su branili i obranili hrvatsku državu. Njih se proganjalo i zatvaralo. Ali, ne i komunistički zločinci.

U vrlo kratkom vremenu, nakon 75 godina, zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja, ekshumirano je 800 žrtava partizansko-komunističkog strašnog zločina iz jame Jazovke. Na tom mjestu svake su se godine okupljali hrvatski domoljubi, kako bi odavali poštovanje nevinim žrtvama, koje su u tu jamu (neki i živi!) bačeni bez suda i suđenja, kao zadnje smeće. One koji su ukazivali na ove jezive zločine „Titovih jurišnika“ i to nakon (!) završetka Drugog svjetskog rata, razni pupovci i drugi, nazivali su ekstremnim desničarima, osvetnicima, fašistima, koljačima, pa i ustašama. Hrvatska vlast nažalost sve do ove godine nije dopustila istraživanje ovih jezivih zločina. Istraživali su se hrvatski branitelji i stradalnici koji su branili i obranili hrvatsku državu. Njih se proganjalo i zatvaralo. Ali, ne i komunistički zločinci.

Nu, nakon otkrivanja zločina iz jame Jazovka postavlja se mnogo pitanja, kao primjerice: tko su ti koji su krivi za ove gnjusne zločine, hoće li i kada odgovarati, tim prije što ovakvi zločini navodno ne zastarijevaju?

Zatim se mora  i treba znati – zašto se do sada nije istražila ova jama? Tko su ti koji su znali, a nisu dozvolili da se otkrije istina o Jazovki? Neki od njih navodno su 1990. bez problema „preokrenuli kapute“, odnosno crvenu komunističku zvijezdu zamijenili hrvatskim znakovljem i nažalost nastavili proganjati „hrvatske nacionaliste“ ili bolje rečeno borce za Hrvatsku! 

Jel to pravda i pravica?

Pored toga, gdje su i što danas rade djeca, odnosno najbliži članovi obitelji, partizansko-komunističkih krvnika?

Politička stranka SDP je nasljednica Komunističke partije, koja je sve do stvaranja hrvatske države bila na čelu onih koji su bili najodgovorniji za ratne i ine zločine u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Kada se SDP ispričao za sva zlakoja su učinjena prema nevinom hrvatskom narodu i nakon 1945.?

Hoće li i treba sada kad su napokon kosti hrvatskih mučenika „isplivali“ iz Jazovke SDP preuzeti bilo kakvu odgovornost, hoće li barem malo pocrvenjeti, hoće li i dalje tražiti da se vrati ime maršala Tita najljepšem zagrebačkom trgu?

Međutim, jama Jazovka je nažalost tek kap u moru od partizansko-komunističkih zločina. Kraj te jame navodno nalaze se i neke druge masovne grobnice koje nas podsjećaju na Titove „osloboditelje“.

Hoće li se i kada napokon oglasiti i Državno odvjetništvo, Uskok i druge institucije i iznijeti  nam  podatke zašto nitko dosad nije odgovarao za Jazovku, odnosno što se poduzelo ili što će se poduzeti da se zločinci privedu pravdi? 

S tim u svezi, morao bi se oglasiti i Hrvatski sabor i jednu sjednicu posvetiti svim nevinim hrvatskim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata.

U Maceljskoj  šumi još je nekoliko stotina neistraženih masovnih grobnica u kojima je oko 15 tisuća Hrvata na najokrutnije načine okončalo svoje živote od strane komunista i partizana. Kad će se početi istraživati i ti zločini? Kad će Hrvatska početi dostojno sahranjivati svoje mrtve?

Kad na cesti pri brzini od 200 na sat pogine neki motociklista to je vijest za prve stranice naših (potkupljivih) medija, a kad se iz jame Jazovka iskopa 800 nevinih žrtava to je kod nas nažalost za rubriku ala „Dogodilo se na današnji dan“ili pak da se malo našalimo i za one poput  „sport i vremenska prognoza“.

Žrtve iz jame Jazovka ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru.

Netko mora odgovarati zašto ti jezivi zločini do današnjeg dana nisu istraženi, a netko zašto ih je počinio, ili je za njih znao a nije ih javno otkrio!

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)