Zadnji komentari

Novi pokušaj zabrane Bleiburga: Zašto sada nema prosvjedne note Austriji?!

Pin It

Iako su mnogi mediji u Hrvatskoj objavili vijest o “definitivnoj zabrani političkog okupljanja na Bleiburškom polju”, kao rezultatu izvješća tzv. austrijske ekspertne skupine, prava je istina da bi komemoracija ipak mogla opstati, ali u ponešto izmijenjenom, nepolitičkom obliku.

Druga je stvar što u Počasnom bleiburškom vodu cijelo vrijeme tvrde da to nikada i nije bilo političko okupljanje, međutim, višegodišnje medijske aktivnosti usmjerene protiv Bleiburga, na kraju su urodile plodom – i sada postoji ozbiljan problem.

Redakcija Bujice razgovarala je s ljudima bliskim PBV-u, koji su nam rastumačili, o čemu se, zapravo, radi... Prema njihovim tvrdnjama, sveta misa zadušnica za žrtve bleiburške tragedije i dalje je neupitna. Međutim, ostaje problem tko će biti organizator komemoracije, od sljedeće godine – Crkva ili PBV, što podrazumijeva različita pravila, s obzirom na aktualne austrijske zakone. Najveći su problem, prema tvrdnjama naših izvora, austrijski zeleni, koji su, naročito u Koruškoj, mnogo više crveni, a što nije teško shvatiti, s obzirom da nešto slično imamo i u Zagrebu.

Trenutačno su sve oči uprte u austrijskog saveznog ministra unutarnjih poslova, Karla Nehammera, iz redova ÖVP-a, sestrinske stranke Plenkovićevog HDZ-a. Austrijski narodnjaci u velikoj su mjeri protiv Bleiburga, a lako mogu oprati ruke od svega i odgovornost prebaciti na tzv. zelene, zapravo crvene, koji su najradikalniji zagovornici potpune zabrane odavanja bilo kakve počasti palim Hrvatima na Bleiburgu. Za pravo Hrvata na odavanje počasti našim žrtvama, jedino su pojedine desne, oporbene austrijske stranke.

Važna je i uloga Crkve, a u PBV-u do daljnjega ne žele davati nikakve izjave. Ono što je također zanimljivo, odnosi se na najavljenu izmjenu teksta bleiburškog spomenika. Na njemačkom sada tamo piše; “U spomen na poginule Hrvate”, dok na hrvatskom jeziku stoji; “U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci”… Netko se, očito, silno potrudio upozoriti Austrijance na značenje izvornog teksta, pa se sada, navodno, od PBV-a traži da hrvatski tekst zamijene doslovnim njemačkim prijevodom. Tako će ubuduće na bleiburškom spomeniku – i na hrvatskom – i na njemačkom, pisati: “U spomen na pale Hrvate”…

Sve navedeno je rezultat dugogodišnjih pritisaka na komemoraciju, koja se s mnogo manje problema, što je veliki paradoks, održavala čak i u vrijeme Titove komunističke Jugoslavije. Iako su beogradske vlasti često zbog toga prigovarale službenom Beču, komemoracija nikada nije bila zabranjivana od strane austrijskih vlasti. Upravo zbog toga, sada je logično postaviti pitanje; u kome je veći problem - u Austrijancima ili službenom Zagrebu?!

Neosporno je da austrijski zeleni (crveni) rade probleme, ali je isto tako činjenica da im u tome pomažu određeni krugovi iz Hrvatske i Slovenije… Pomažu im i novinari-aktivisti koji se nazivaju “hrvatskima”, a zapravo su jugoslavenski, bez države koja im je propala prije trideset godina...

Malo je vjerojatno da će Andrej Plenković poduzeti bilo kakve učinkovite korake kako bi zaštitio pravo Hrvata na komemoriranje naših žrtava. Još je manje vjerojatno da bi Zoran Milanović i u ovom slučaju uputio oštru prosvjednu notu Austrijancima… Jedino, čemu se možemo nadati - da će crkveni vrh uspjeti pronaći neko rješenje i svojim moralnim autoritetom spasiti berem neki oblik komemoriranja naših žrtava.

Sve skupa, upućuje na zaključak da se Hrvate neprestano ponižava, a jedno od najvećih, tradicionalnih nacionalnih okupljanja postepeno se eutanizira, slično kao što je to već učinjeno s proslavom pobjedničke Oluje u Kninu, ali ne i vukovarske Kolone sjećanja, ponajprije zbog uspješnog otpora gradonačelnika i predsjednika DP-a, Ivana Penave.

Velimir Bujanec