Zadnji komentari

Potraga za nestalima iz Domovinskog rata: Otkrivena nova masovna grobnica

Pin It

Identificirano deset žrtava iz Domovinskog rata - tportal

Tijekom potrage za osobama nestalim u Domovinskom ratu krajem studenoga, na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeno je više posmrtnih ostataka te potom i masovna grobnica. Do ovih otkrića Hrvatska je tragala za 1853 osobe.

Nakon što su, u srijedu 24. studenog 2021., provedbom terenskih istraživanja na području između sela Pačetin i Bobota u Vukovarsko-srijemskoj županiji pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata, dan nakon, daljnjim pretraživanjem lokacije, pronađeni su posmrtni ostaci još deset osoba na ilegalnom odlagalištu otpada, odnosno otkrivena je nova masovna grobnica.

Pretraživanje ove lokacije provodilo se na temelju informacija dobivenih prije dvije do tri godine te sustavnom analizom i utočnjavanjem mikrolokacije, a dosad je pretražena tek jedna trećina područja. Pronađeni posmrtni ostaci prevoze se na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje se odrađuju antropološke obrade ostataka te proces identifikacije žrtvi DNA analizom.

„Ovo je iznimno veliko otkriće za sve nas koji radimo na tome, a posebno za obitelji koji tragaju za svojim bližnjima,“ izjavila je tom prigodom ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

Mjesto nove masovne grobnice obišla je i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

„Ljudi su na ovom smetlištu neljudski zatrpani, ali njihov pronalazak daje nadu svim obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije da će napokon saznati istinu i pronaći njihove posmrtne ostatke,“ izjavila je Alvir.

Predrag Brkopac iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a te član Povjerenstva Vlade RH za osobe nestale u Domovinskom ratu, najavio je da će se novootkrivena masovna grobnica istražiti kao mjesto ratnog zločina. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da u posljednjih pet godina postignut značajan napredak u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu čemu osobito doprinosi Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu donesen 2019. godine. Naime, temeljem tog Zakona svi koji imaju informacije o nestalima dužni su iste podijeliti s nadležnim institucijama.

„Vlada RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja nikada se neće umoriti od potrage za nestalima, to je za nas prioritet,“ naglasio je ministar Medved.

U aktivnostima vezanim za pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka angažirani su pripadnici Hrvatske vojske, konkretno pripadnici Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu te pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

“Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka. Moram naglasiti kako će Vlada Republike Hrvatske i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba.To je naša obaveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi svoju budućnost”,izjavio je ministar obrane Mario Banožić, priopćili su iz MORH-a.

Tom prigodom ministar Banožić je najavio pojačavanje intenziteta terenskog istraživanja i pretrage navedenog područja dovođenjem dodatnih inženjerijskih strojeva i pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

“Unaprijeđena je metodologija rada u provedbi terenskih aktivnosti, u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka. Također osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba, poboljšali suradnju s udrugama obitelji nestalih, a uloženo je i pet milijuna kuna u podizanje sposobnosti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku“, dodao je ministar Banožić.

Teren se pretražuje georadarom, ali i iz zraka pomoću besposadnih zrakoplovnih sustava.

Uz spomenute, novootkrivenu masovnu grobnicu obišli su još ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko, članovi obitelji nestalih, ostali djelatnici iz Ministarstva hrvatskih branitelja te predstavnici Državnog odvjetništva, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, tijekom posljednjih pet godina na području Vukovarsko-srijemske županije provedena su terenska istraživanja na 99 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, odnosno obrađeno je više od 505 tisuća četvornih metara površine. Dok je na području te županije pronađeno 18 posmrtnih ostataka, od čega je njih 16 identificirano DNA analizom, sveukupno je na području RH od 2016. godine ekshumirano 144 posmrtnih ostataka nestalih, a identificirano njih 197.

Medved: Srbija ne surađuje i ne daje informacije o nestalima iz Domovinskog rata

Dodajmo da je ministar Medved istaknuo važnost suradnje Republike Srbije u rješavanju pitanja pronalaska posmrtnih ostataka nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Naime, u utorak 30. studenog, održana je sjednica saborskog Odjela za ratne veterane o problematici nestalih osoba.

“Saborski Odbor smo upoznali sa svim aktivnostima, postignućima, izazovima i teškoćama s kojima se susrećemo. Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. godine, a pronalazak posljednje masovne grobnice kod Bobote pokazuje rezultate,” poručio je ministar Medved, javljaju iz Vlade RH.

“U okviru našeg Ministarstva uspostavili smo ispostave u Vukovaru i Splitu, upravo s ciljem da budemo dostupni prvenstveno obiteljima koje traže svoje najmilije, ali i osobama koje posjeduju određene informacije kako bi imali mjesto gdje mogu doći i dati informaciju o sudbini naših nestalih osoba,” dodao je ministar.

U tematskoj raspravi na Odboru osvrnulo se na izostanak suradnje Republike Srbije čije nadležnosti ne surađuju u procesu pronalaženja nestalih niti daju informacije o nj.

“Ja sam informirao o našim konkretnim zahtjevima od 2016. godine do danas, na koje se pozicije odnose, na koje skupine ljudi, konkretne osobe i protokole,” komentirao je Medved.

Na sastanku Odbora naglašena je važnost rješavanja sudbine nestalih osoba.

“Apelirao sam da budemo odgovorni u tom pogledu kako obiteljima koji traže svoje najmilije ne bismo nanijeli dodatnu bol, jer nam cijelo vrijeme u fokusu moraju biti obitelji koji 30 godina traže svoje najmilije, i sve što činimo moramo činiti da ih poštujemo i imamo senzibilitet prema obiteljima kako ih ni i jednom trenutku svojim govorom ne bismo povrijedili,” izjavio je ministar Medved.

Osobama koje odluče podijeliti informacije o nestalima zajamčena je anonimnost.

“Pozivam sve one koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju”, dodao je Medved.

Seminar o kriminalističkim istraživanjima KD ratnih zločina

U ponedjeljak 6. prosinca 2021., pod organizacijom Ravnateljstva policije, u UJ MUP-a RH u Valbandonu, održan je seminar na temu “Teorijski i praktični aspekti u provedbi kriminalističkih istraživanja KD ratnih zločina”, na kojem je istaknuto kako su pitanja nestalih osoba te neodgovaranje počinitelja ratnih zločina i 30 godina nakon jedna od najtežih ratnih posljedica u RH. Naime, RH traga za još 1.853 nestalih iz Domovinskog rata.

Iz Ravnateljstva policije navode kako je do sada riješena većina slučajeva evidentiranih nestalih osoba, međutim nepoznate su sudbine još 1.455 osoba te mjesta ukopa 398 smrtno stradalih osoba.

“Razmijenjena su iskustva u radu, pojašnjen institut zapovjedne odgovornosti te kriminalističko-taktičke odrednice zapovjedne odgovornosti. Naglasak je stavljen na sve aspekte pronalaska nestalih osoba; pravni okvir za traženje nestalih (Ženevska konvencija za zaštitu žrtava rata i Dopunski protokoli te  Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu i prateći podzakonski akti). Zakonom o nestalim osobama iz Domovinskog rata postiže se viši stupanj zaštite prava obitelji da znaju istinu o sudbini svojih nestalih članova, a ujedno se stvara i djelotvorniji okvir rada te se jednoznačno određuju nadležnosti, što je osobito značajno u odnosima sa susjednim državama. Zakon objedinjuje uređenje svih aktivnosti u procesu traženja nestalih osoba – od prijava nestanka, prikupljanja i istraživanja saznanja o prikrivenim grobnicama, ekshumacija i identifikacija, suradnje s međunarodnim organizacijama, drugim državama i udrugama obitelji, do nadležnih tijela za njegovu provedbu,” priopćili su iz Ravnateljstva policije.

Polaznici seminara bili su policijski službenici linije rada ratnih zločina iz svih policijskih uprava, a predavače su činili predstavnici Službe ratnih zločina, Uprave kriminalističke policije, predstavnici Državnog odvjetništva RH, Uprave za zatočene i nestale, Ministarstva hrvatskih branitelja te pomoćnica zastupnice RH za pripremu predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava.

Identificirani posmrtni ostaci jednog hrvatskog branitelja

Napomenimo da je u utorak 7. prosinca 2021., u Nacionalnoj memorijalnoj i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru, provedena završna identifikacija posmrtnih ostataka ekshumiranih iz asanacijske grobnice na Novom groblju u Vukovaru, pri čemu su identificirani posmrtni ostaci hrvatskoga branitelja nasilno odvedenog 18. studenoga 1991.

„Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1852 osobe nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 519,“ javili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

priznajem.hr