Zadnji komentari

DP: Žarko Manjkas Crvenkapa - Na čelu kolone hodao kroz minsko polje kako bi spasio druge

Pin It

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Jedan je od najvećih heroja Domovinskog rata, Žarko Manjkas Crvenkapa, bio je dečko iz zagrebačke Dubrave kada je počeo rat. Nije mogao mirno promatrati kako nedužni Hrvati ginu od četničke ruke. Dragovoljno se prijavio u HOS te krenuo braniti Vukovar i Bogdanovce. U četrdeset dana bitke za Bogdanovce uništio je 12 neprijateljskih tenkova.

Nakon četrdeset dana teških borbi za Bogdanovce, na današnji dan 1991. četnici su uspjeli razbiti iscrpljenu obranu Bogdanovaca i upasti u selo. Samo taj dan tamo je ranjeno i poginulo pedesetak Hrvata. Preostali branitelji i civili znali su što ih čeka pa su napustili razrušeno i spaljeno selo i krenuli u proboj poznat pod imenom 'HOS-ova štafeta smrti'.

Dok su se probijali kroz kukuruzišta, upali su u minsko polje. Tada su se dragovoljci HOS-a odlučili svjesno žrtvovati – stali su na čelo kolone i probijali put kroz minsko polje kako bi spasili druge. 

Među poginulima bio je i Žarko Manjkas Crvenkapa. Predvodeći povlačenje, stao je na minu i ubrzo preminuo. Zahvaljujući njegovoj žrtvi i žrtvi njegovih suboraca, mnogo civila i branitelja preživjelo je i uspjelo se domoći slobodnog teritorija. Posmrtni ostaci Žarka Manjkasa Crvenkape pronađeni su tek 2020. godine. 

Neka mu je laka hrvatska gruda za koju je dao sve što je imao. Veliki ratniče, hvala ti za Domovinu! ???