Zadnji komentari

Jama Gluvuša u Ogorju krije stotinu žrtava (Jedna žrtva preživjela i izašla iz jame, ubili su ga kao psa!)

Pin It

JAMA GLUVUŠA U OGORJU KRIJE STOTINU ŽRTAVA (Jedna žrtva preživjela i izašla  iz jame, ubili su ga kao psa!) | komunistickizlocini.net

U Jamu Gluvuša u Ogorju 16.09.1944. godine, partizani tvorci Titove diktatorske komunističke Jugoslavije su bacilli prema procjenama oko 100 ljudi. Bile su to užasne smrti žrtava koje su partizani žive bacali u jamu, gdje su se tijela žrtava prilikom pada doslovce smrskala o kamene rubove jame. Jama Gluvuša se nalazi u blizini zaseoka Leskuri u Ogorju u općini Muć 40-tak kilometara od Splita.

Partizani su navedeni zločin počinili uz podmukla prokazivanja Ogorskih odbornika koji su si mislili time priskrbiti kod novih komunističkih vlasti određene povlastice i položaje ne mareći za živote ljudi. Žrtve su bile većinom zarobljeni hrvatski vojnici s područja Imotske i Sinjske krajine.

Ivan Buljan je sa suzama u očima pričao o svome djedu Ivanu Buljanu po komu je dobio ime, kako je bačen u ovu nesretnu jamu i život tu skončao na strašno surov način. Sramno je da i sada njegov djed nema svoga dostojna groba, toliko godina nakon ovog zločina. Pretpostavlja se da je u ovu jamu bačen i stariji bračni par Ivan i Kata Samarđija, te da su tu mučki skončali svoje živote.

Jedan čovjek se uspio izvući iz jame, izgleda je pao na neko kameno proširenje u jami i tako preživio, pa se uspio popeti i izaći. Kada se oslobodio jame umjesto da krene prema sadašnjem Perućkom jezeru (tu je bilo njegovo selo, al je to potopljeno kad se radila hidrocentrala “Peruća”), on je pošao do zaseoka Kapitanović u Ogorju Donjem i tu su ga partizanski odbornici uhvatili i držali u nekoj prostoriji a poslije su ga ubili kao psa na nekoj obližnjoj ledini. Narod je na njega nabacao kamenje da ga psi i druge životinje ne rastrgaju! Njegov sin Ilija Ogrebić 1990. godine, je njegove kosti prenio u svoju grobnicu u selo Zasiok blizu Perućkog jezera.

Speleolog Tonči Rađa je djelomično vršio ekshumaciju u jami Gluvuša gdje je našao nekoliko ljudskih kostura na površinskom sloju ali nije izvršio ekshumaciju iz slojeva zemljani nanosa gdje se treba nalaziti najveći dio ostataka žrtava, što tek predstoji uraditi.

Svake godine se u mjesecu rujnu održi Sveta Misa pored jame a kišnim danima Sveta Misa se drži u crkvi sv. Jure u Gornjem Ogorju za žrtve koje počivaju u ovoj jami a koja je samo jedna od nekoliko stotina jama u Hrvatskoj. Pravi broj žrtava u jami Gluvuša će biti poznat kada se sve žrtve ekshumiraju i dostojno pokopaju.

Mještanin Luka Rađa iz Ogorja Donjeg apelira da se pokrene inicijativa za iskapanje svih žrtava iz jame Gluvuša, te je sam ponudio novčanu donaciju za iskapanje žrtava. Tko želi pomoći donacijom za iskapanje, može se obratiti g. Luki Rađi.

Izvori:  FB profil Luka Rađa. pristupljeno: 11.09.2022. godine u 9.00 sati.

slobodnadalmacija.hr od 10. veljače 2011.; pristupljeno 12.09.2022. godine.

Fotografije Luka Rađa.

Uredništvo/komunistickizlocini.net