Zadnji komentari

Uputnik Plenkovićevog ministra Fuchsa za jasenovački mit

Pin It

Premijer Andrej Plenković u Jasenovcu: Žao mi je što nema jedinstvene  komemoracije, žrtve to zaslužuju - Novi list

Broj posjetitelja na području Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac 2022. godine je bio manji nego u razdoblju prije nametnutih ograničenja za vrijeme korone. Znakovito, broj posjetitelja iz Hrvatske je manji nego broj onih iz stranih država. Vjerojatno je sve manje Hrvata koji nekritički prihvaćaju malo redizajnirane jugokomunističke i srpske priče o broju jasenovačkih žrtava.

Broj organiziranih grupa iz inozemstva je 2022. godine bio skoro pet puta veći od broja organiziranih grupa iz Hrvatske, pišu Nikola Banić i M. Koić za Hrvatski tjednik.

Međutim, može se primijetiti nova strategija apologeta jasenovačkog mita i to nažalost na državnoj razini. Naime, prošle godine je izuzetno povećan broj škola koje su posjetile područje JUSP-a Jasenovac. Primjerice, 2019. predkoronske godine Jasenovac je posjetilo 11 osnovnih i 6 srednjih škola iz Hrvatske te 23 škole iz inozemstva, najviše iz Italije. Prošle godine broj stranih škola u posjeti Jasenovcu je bio 8, a broj hrvatskih ukupno 36. Od toga su bile 23 osnovne i 13 srednjih škola. Broj osnovnih škola se udvostručio u odnosu na 2019. godinu. Broj posjeta srednjih škola je prošle godine bio veći nego u prethodne tri godine zajedno uključivši i 2019.

To povećanje broja posjeta hrvatskih školaraca očito je posljedica nastavnih uputnika ministra Fuchsa i njegovog nadređenog predsjednika vlade Plenkovića. Gramscijevski ideološki marš kroz institucije se nastavlja. Apologeti jasenovačkog mita izgubili su borbu za odrasle pa su se sada usredotočili na djecu. Povijest za djecu se inače zove bajka, a ne pedohistorija.

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik