Zadnji komentari

Ožujak u Jasenovcu je mjesec za promjenu podataka

Pin It

Od 2016. do 2023. godine četiri petine svih promjena podataka o navodnim žrtvama na mrežnom popisu Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac dogodilo se u prvoj polovici godine. Prema mjesecima čak četvrtina svih promjena podataka dogodi se u ožujku, pišu za Hrvatski tjednik M. Koić i Nikola Banić.

Kako bi rekli stari Rimljani: Cave Idus Martias! Djelatnici JUSP-a Jasenovac koji se bave kreiranjem popisa i ove godine ostaju vjerni svojim navikama pa je tako 8. ožujka 2023. softver PATROL imao priliku 47. put arhivirati promijenjeni popis. Broj navodnih žrtava ostao je isti 83.816, a kod dvojice s popisa su promijenjeni podatci.

Mijenjanje podataka

U slučaju Mikajila Šorge maknuto je jedno slovo imena pa je sada na popisu Mikajlo, a u napomenama je dodana još jedna izjava kao izvor podataka pa su sad u ovom slučaju dva izvora nepoznatog autorstva. Dva izvora u ovom slučaju ne znače činjenično bolje podatke jer prema digitalnoj inačici jugokomunističkog popisa žrtava Drugog svjetskog rata (L64) mjesto smrti Mikajla Šorge je Njemačka gdje je za vrijeme rata bio kao zarobljeni pripadnik bivše jugoslavenske vojske. Znači ni jugokomunisti ga nisu popisali kao jasenovačku žrtvu za razliku od djelatnika institucije na hrvatskom državnom proračunu.

U drugom slučaju kod Vasilija Nikolića promijenjeno je ime oca Marjan u Vaso*. Kreatori popisa to su označili zvjezdicom kao nepouzdan podatak. U ovom slučaju nema novih izvora, a ipak se mijenjaju podatci. Zanimljivo je da se u inačici popisa prije ovih promjena od dva navedena izvora podataka u niti jednom ne spominje ime oca Marjan pa to pokazuje da kreatorima jasenovačkog popisa izvori podataka baš i nisu potrebni. Tako je to kad je „istina“ važnija od činjenica.

Nikola Banić i M. Koić/narod.hr