Zadnji komentari

Bilten aktivnosti Ruže Tomašić - uvjerljivo najaktivnije zastupnice u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske

Pin It

Image result for ruža tomašić

Ususret nadolazećih blagdana, zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić željela bi podvući crtu na svoj dosadašnji rad u mandatu koji se približava kraju, a koji traje od 01. srpnja 2014. godine kada je osvojila mandat zahvaljujući 107.206 preferencijalnih glasova građana Republike Hrvatske.

Rad zastupnice u Europskom parlamentu iznimno je raznolik, te se sastoji od održavanja mnogobrojnih sastanaka, lobiranja, suradnje s članovima vlastite parlamentarne grupacije, pregovora i kompromisa s članovima ostalih parlamentarnih klubova, rada u odborima Europskog parlamenta, govora na plenarnim sjednicama u Strasbourgu, kontakta s mnogobrojnim novinarima s hrvatske i europske političke scene, organiziranja brojnih konferencija itd.

Ono što je zastupnici Tomašić osobno najdraži dio posla, molbe su koje na njen službeni mail svakodnevno dolaze od strane običnih ljudi, ulaženje u njihove probleme te nastojanje da sukladno svojim mogućnostima zastupnice u Europskom parlamentu svakome od njih pomogne onoliko koliko je to u njenoj moći.

Iz takvih molbi, spontano se rodila i ideja da u protekloj 2017. godini, zajedno sa svojim timom, suorganizira dva humanitarna koncerta koja su polučila izniman uspjeh te dva društveno odgovorna projekta Maja u suradnji s ACRE-om.

Prema MEP ranking listi, Tomašić je trenutno uvjerljivo najaktivnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu te 86. najaktivnija zastupnica ukoliko se promatra cjelokupna rang lista 751 zastupnika iz svih država članica Europske unije.

Aktivnosti su joj doista raznolike - ima oko 1000 govora na plenarnoj sjednici, 143 pitanja Europskoj komisiji, oko 230 potpisanih prijedloga rezolucija,  573 amandmana u odborima itd.

Ono čime je napose ponosna jeste intenzivno sudjelovanje u zakonodavnom radu dvaju odbora kojih je članica - Odbora za regionalni razvoj (REGI) te Odbora za ribarstvo (PECH).

U navedenim odborima do sada joj je pošlo za rukom 28 puta biti izvjestiteljica u sjeni u ime svoje grupe Europskih konzervativaca i reformista te je čak 5 puta imenovana glavnom izvjestiteljicom Europskog parlamenta, od čega dva puta za INI izvješća (izvješća na vlastitu inicijativu), a dva puta za iznimno važne uredbe:

1. Višegodišnji plan za malu plavu ribu u Jadranu

2. Uredbu o povećanju financiranja programa potpore strukturnim reformama

Uredba za malu plavu ribu u Jadranu najvažniji je zakonodavni dokument u njenom mandatu zastupnice u Europskom parlamentu, te je zahvaljujući napornom radu i intenzivnom lobiranju uspjela osigurati da se izvješće usvoji na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Sada, nakon što je Europski parlament usvojio tekst izvješća sukladan interesima hrvatskih ribara i ribarske industrije, započinje trijalog u kojem sudjeluje Vijeće, Europska komisija i zastupnica Tomašić kao predstavnica Europskog parlamenta.

Zastupnica Tomašić će se i u ovome trijalogu, kao i u ostalim aktivnostima koje je provodila u tijeku svog zastupničkog mandata, svim silama boriti za to da 10 tisuća radnih mjesta hrvatskih ribara ostane netaknuto i sačuvano.