Zadnji komentari

Zagrebačka premijera filma BRUŠKI MARTIRIJ u Kinu Tuškanac

Pin It

Pozivamo Vas na zagrebačku premijeru dokumentarnog filma LUKE KLAPANA:

BRUŠKI MARTIRIJ

koja će se održati u četvrtak 20. lipnja 2019. u 17sati,

uz glazbeni program na kojemu će sudjelovati učenici glazbene škole Blagoja Berse pod mentorstvom prof. Valentine Mekovec i prof. Dubravke Jančić. Nadamo se i Vašoj nazočnosti, koja će rezultirati medijskom pozornošću o ovome poučnom i važnom filmu.

Radujemo se Vašem dolasku

Film Luke Klapana ‘Bruški martirij’ prikazuje se u Kinu Tuškanac, u četvrtak 20. lipnja 2019., u 17 sati. Organizatori i pokrovitelji projekcije su Udruga FFVAL i tjednik za kulturu Hrvatsko slovo, a ulaz je slobodan.

U četvrtak 20. lipnja s početkom u 17 sati, u zagrebačkom Kinu Tuškanac uz prigodan program bit će prikazan dokumentarni  lm ’Bruški martirij’. Film je u produkciji FFVAL-a snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći  lm iz ciklusa  lmova o Domovinskom ratu, nakon  lmova ‘Pridraga: ratna sjećanja’ (2015.) i ‘Glas Medviđe’ (2017.).

Dokumentarac ’Bruški martirij’ govori o događaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. u zaseoku Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca u ratnom vihoru okrutno ubijeni tamošnji žitelji. Devet Marinovića i jednog Draču koji se s njima tada zatekao bez milosti su ubili pripadnici Martićeve milicije. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj  lm napose obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

‘Bruški martirij’ svojim prikazivanjima primarno ima za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin otme zaboravu te da bude poznatiji hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

U prigodnom programu nastupaju učenici GŠ Blagoja Berse pod mentorstvom prof. Dubravke Jančić i prof. Valentine Mekovec.