Zadnji komentari

Bogojavljanje Gospoda našeg Isusa Hrista – 6. siječnja 2020.

Pin It

Image result for arhiepiskop aleksandar

Povodom blagdana Bogojavljanja održat ćemo u nedjelju, 5. siječnja 2020. Veliku večernju s početkom u 16,00 sati, a u ponedjeljak 6. siječnja 2020.  Božanstvenu sv. liturgiju i Veliko posvećivanje vode s početkom u 9,00 sati, sve u prostoru Kraljevske akademije na adresi Grič 2, 10000 Zagreb.

Pravoslavna crkva slavi dan kada je Ivan Krstitelj krstio u rijeci Jordan Isusa Hrista. Ljudi su vlastitim očima vidjeli Sveto Trojstvo: Otca (glas), Duh (golub) i Sina (svjetovna osoba) i počeli vjerovati, pa je dan nazvan Bogojavljanje.

U ono vrijeme dođe Isus iz Nazareta Galilejskoga te ga Ivan krsti u Jordanu. I odmah, dok je izlazio iz vode, vidje gdje se otvaraju nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na njega. Dođe glas s neba: “Ti si Sin moj, Ljubimac, koji mi je mio” (Mk. 1:9-11)

Nakon završetka svete liturgije svećenici obavljaju Veliko vodoposvećenje. Voda posvećena na ovaj način čuva se u crkvi i kroz cijelu godine dijeli se vjernicima.

Nakon toga svećenici obilaze vjerničke domove i posvećuju škropljenjem posvećenom vodom uz pjevanje prazničnog tropara (gl.1): Kada si se Ti Gospode, krstio u Jordanu, pokazalo se poklonjenje Trojice. Jer glas Roditelja svjedočaše za Tebe nazivajući Te ljubljenjim Sinom; a Duh u vidu goluba, potvrđivaše istinitost riječi. Hriste Bože, koji si se javio, i svijet prosvjetlio, slava Ti.