Zadnji komentari

Šveđani žale zbog krive odluke u borbi protiv koronavirusa: 'Stope smrtnosti su grozne'

Pin It

„Stope smrtnosti kojima svjedočimo u Švedskoj su grozne i trebale su se izbjeći“, kazao je za radijski program Summer.  Tegnell je bio glavni epidemiolog švedske strategije borbe protiv virusa koju je opisao „klasičnom“.

Glavni švedski epidemiolog u srijedu je rekao kako iznimno žali zbog neuspjeha zaštite domova za starije i nemoćne od koronavirusa i velikog broja preminulih. „Vjerojatno smo mislili da će nam naše društvo koje je razdvojeno po dobi omogućiti da izbjegnemo situaciju kao u Italiji, gdje različite generacije često žive zajedno, no to se pokazalo netočnim“, rekao je Anders Tegnell, epidemiolog iz švedske Agencije za javno zdravlje. 

„Stope smrtnosti kojima svjedočimo u Švedskoj su grozne i trebale su se izbjeći“, kazao je za radijski program Summer.  Tegnell je bio glavni epidemiolog švedske strategije borbe protiv virusa koju je opisao „klasičnom“.  Usprkos naporima, švedski zdravstveni sustav se uspio nositi s pandemijom, smatra 64-godišnji epidemiolog. 

Švedska je zauzela blaži pristup u borbi protiv virusa od drugih država.  Stanovnici su pozvani da izbjegavaju putovanja, da održavaju socijalnu distancu i ostanu kod kuće ako su starije dobi ili imaju blaže simptome. Javna okupljanja ograničena su na 50 ljudi.  Agencija je u srijedu objavila kako je zabilježila oko 62,3 tisuće slučajeva zaraze, s 5,2 tisuće smrtnih ishoda.  Tegnell je naglasio i kako je iznenađen pažnjom koju je dobio, od elektroničke pošte pune mržnje do podrške. Jedan pobornik čak je tetovirao njegovo lice na svoju ruku.  „Imati lice na nečijoj tetovaži nije dobar osjećaj za nekoga tko se većinu života borio da spriječi zarazne bolesti“, rekao je glavni švedski epidemiolog. 

VL