Zadnji komentari

HNS BiH: Više stotina Bošnjaka fiktivno prijavljeno na izbore u zapadnom Mostaru

Pin It

IZBORI U MOSTARU: Masovni izlazak kao temeljni preduvjet za pobjedu | STAV

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH podnio je kaznenu prijavu protiv više osoba zbog sumnji da se više stotina bošnjačkih birača lažno prijavilo u većinskim hrvatskim sredinama u Mostaru uoči sutrašnjih izbora, o čemu je predsjednik HDZ-a BiH informirao veleposlanika SAD-a i posebnog predstavnika EU-a u BiH.

Kako je u subotu priopćeno iz HNS-a BiH, tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) podnesene su prijave protiv više osoba zbog više kaznenih djela, od udruživanja zbog činjenja kaznenih djela, prijevare, ovjeravanja neistinitog sadržaja te zloporabe položaja i ovlasti.

HNS BiH smatra da postoji osnovana sumnja da su se birači bošnjačke nacionalnosti prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja u zapadnome, većinski hrvatskom dijelu Mostara.

„Prema sadašnjim preliminarnim saznanjima radi se o više stotina slučajeva, čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje, poticano i potpomognuto od strane više osoba“, navodi HNS BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH.

Dodali su kako su se bošnjački birači masovno fiktivno prijavljivali u većinskim hrvatskim gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug.

„Nedvojbeno je da se radi o organiziranom djelovanju više osoba u cilju počinjenja navedenih kaznenih dijela s jedinim motivom: da se nezakonitim postupanjem utječe na izborni proces, odnosno rezultate izbora u Gradu Mostaru. Pokušaj dubokog kompromitiranja izbornog procesa može vidno ugroziti sigurnosnu situaciju u Gradu Mostaru i potkopati napore izgradnje multikulturalnog i multietničkog europskog grada“, upozorili su iz HNS-a BiH.

Zatražili su žurno djelovanje tužiteljstva HNŽ-a sa sjedištem u Mostaru kako bi se spriječile štetne posljedice.

O tome je u subotu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović telefonski razgovorao s posebnim predstavnikom EU-a u BiH Johannom Sattlerom i veleposlanikom SAD-a u BiH Ericom Gordonom Nelsonom. Čović je upozorio na posljedice izbornog inženjeringa i preglasavanja Hrvata u Mostaru kroz fiktivno prijavljivanje građana bošnjačke nacionalnosti u druga gradska područja.

U Mostaru se sutra nakon 12 godina održavaju prvi izbori za novi saziv Gradskoga vijeća u kojega se bira 35 vijećnika. Novi vijećnici se biraju iz šest gradskih područja, te s jedinstvene gradske liste kao da je Mostar jedna izborna jedinica.

kamenjar.com